Guvernul a modificat miercuri, prin ordonanta de urgenta, Legea alegerilor prezidentiale, precizand ca un candidat sustinut de partide politice sau aliante nu trebuie sa fie neaparat membru de partid, iar candidatii vor avea acces gratuit inclusiv la posturile private de radio si televiziune.
O prevedere introdusa de Ordonanta de Urgenta discutata de Guvern, consultata de NewsIn, arata ca "in situatia in care mai multe partide politice, aliante politice si organizatii ale cetatenilor apartinand minoritatilor nationale doresc sa propuna acelasi candidat la functia de Presedinte al Romaniei, acestea se pot asocia intre ele numai la nivel national, pe baza de protocol, constituind o alianta electorala".

De asemenea, ordonanta prevede ca "apartenenta politica a candidatului la partidul politic, organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau la unul din membrii aliantei politice sau aliantei electorale care il propune nu constituie o conditie pentru a candida".

Ordonanta de urgenta stabileste ca ziua alegerilor este duminica si scrutinul are loc "in luna anterioara lunii in care ajunge la termen mandatul de presedinte". Cu cel putin 45 de zile inaintea zilei votarii, Guvernul stabileste data alegerilor prin hotarare. In varianta initiala a legii Guvernul putea stabili data alegerilor pana la implinirea a 5 zile de la data expirarii mandatului presedintelui in functie.

Pe cine ar ajuta OUG?

Potrivit speculantilor politici, principalul avantajat de aceasta situatie ar fii Sorin Oprescu, daca acesta va candidat pentru principala functie din stat.

Primarul General al Capitalei a dat pana acum semen ca intentioneaza sa candideze si a dovedit ca ar fii principalul opponent al actualului presedinte, Traian Basescu.

Singurul impediment in calea candidaturii o constituia, dupa cum declara si analistul politic Bogdan Teodoresc, in interviul sau pentru 9AM, lipsa "unui context social favorabil" - adica lipsa sprijinului politic din partea unui partid puternic.

Astfel, pe langa anuntarea candidaturii, lui Sorin Oprescu ii mai ramane de ales cu ce partid va merge in campanie.

"Oprescu va candida la presedintie numai daca va fi un context social favorabil. Lucrul acesta inseamna clar ca el are nevoie de ceva mai mult decat de statutul de independent, are nevoie de sprijinul unui partid. Probabil ca la un moment dat s-a discutat sau se va discuta ca unul dintre cei doi candidati: Geoana sau Antonescu sa se retraga si partidul sa il sustina pe Oprescu", relata Bogdan Teodorescu pentru 9AM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.