"Cred ca ajunge", a spus primul vanator al tarii Congresul AGVPSR a adoptat o rezolutie prin care cere Ministerului Agriculturii respectarea acordurilor internationale si modificarea legii in concordanta cu legislatia europeana.

Congresul Extraordinar al Asociatiei Generale a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Romania (AGVPSR), desfasurat sambata, la Bucuresti, a adoptat o rezolutie prin care se solicita puterii sa renunte la proiectul de lege propus de Ministerul Agriculturii privind inlocuirea actualei legi a fondului cinegetic si a vanatorii. Delegatii la Congresul AGVPSR considera ca forma finalizata de Ministerul Agriculturii discrimineaza vanatorii romani in favoarea celor din UE, fapt aflat in contradictie cu legislatia tarilor europene.

In fond, proiectul propus de Ministerul Agriculturii contine "inovatii" in privinta speciilor de pasari ce trebuie protejate. Dupa expertii ministerului, cioara griva si cotofana trebuie protejate mai strasnic decat fazanii si potarnichile. In document exista confuzii legate de metodele si mijloacele de vanatoare.

Nemultumirile AGVPSR sunt legate de acordarea de permise permanente de vanatoare cetatenilor din Uniunea Europeana (UE), "altfel decat este practica in aceste tari, unde strainilor li se acorda doar permise temporare, pe perioada sederii in statele respective". Asociatia considera ca noul proiect de lege nu ia in considerare prevederile unor acorduri internationale care incurajeaza vanatorii sa se asocieze in cluburi sau in organizatii la nivel local, national si international.

Nemultumirile

Semnatarii rezolutiei acuza ministerul, intre altele, de instituirea "unui regim discriminatoriu, neconstitutional intre diferitele categorii de gestionari ai fondului cinegetic". Membrii Asociatiei sunt impotriva "blocarii extinderii privatizarii activitatilor de vanatoare, prin rezervarea prin aceasta lege a unui procent fix de fonduri de vanatoare ce urmeaza sa fie gestionate de Regia Nationala a Padurilor", se arata in textul rezolutiei.

Semnatarii acesteia sunt de parere ca actuala conducere a ministerului doreste inlocuirea dreptului de preemptiune al gestionarilor de fonduri cinegetice cu acordarea unor drepturi de prioritate pentru alte categorii. Delegatii la Congresul AVPSR au votat unele modificari in statut prin care se accentueaza caracterul apolitic al asociatiei si cel protectionist in sensul conservarii biodiversitatii faunei naturale, a precizat presedintele executiv al acestei organizatii, Neculai Selaru.

Pe de alta parte, presedintele (AGVPS), Adrian Nastase, a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat. "Am fost presedinte timp de 12 ani. Cred ca ajunge", a spus Nastase. El a precizat ca va ramane, insa, alaturi de membrii Asociatiei si va continua sa vaneze. Viitoarea conducere a urmeaza sa fie aleasa, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

200.000 de membri

De altfel, modificarea Legii vanatorii a avut componenta ei politica bine definita - indepartarea lui Adrian Nastase de la conducerea AGVPS. De remarcat este faptul ca AGVPS este o structura care, pe langa faptul ca acopera intreg teritoriul tarii, are si 200.000 de membri, multi dintre acestia sunt posesori de arme de foc. In aceste conditii, despre Nastase se poate spune ca este sef peste o adevarata armata care, la anumite intervale de timp, mai si voteaza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.