Ministrului Tineretului, Monica Iacob Ridzi, a solicitat luni incetarea activitatii Comisiei parlamentare de ancheta in ceea ce priveste contractele derulate pentru "Ziua Tineretului", pe motiv ca DNA cerceteaza deja cauza, insa cererea ei nu a fost luata in considerare in Biroul Permanent, nici macar de colegii din PDL care sunt de acord cu "respectarea procedurii". Astfel Comisia de ancheta isi va continua activitatea.
Biroul Permanent a luat act de scrisoarea inaintata de ministru, dar a decis ca Parlamentul comunica doar cu procurorul general in acest caz, astfel ca, pana la o informare venita din partea Laurei Codruta Kovesi, Comisia de ancheta continua sa lucreze, a precizat secretarul Gheorghe Pardau.

Fiica risipitoare a PDL-ului a cerut suspendarea Comisiei de ancheta, insa “parintii” democrat liberali nu au dat atentie acestei solicitari si par sa fie de acord cu opozitia, care le “sulfa in ceafa” si vrea cu orice pret sa o pedepseasca pentru “banii aruncati pe geam” de Ziua Tineretului.

Motive de suspendare a anchetei


Scrisoarea trimisa de ministrul Tineretului relateaza ca "Referitor la adresa Comisiei parlamentare de ancheta pentru verificarea sumelor cheltuite de Ministerul Tineretului si Sportului, sub semnatura ministrului Monica Iacob Ridzi, pentru organizarea „Zilei Tineretului” (...) prin care se solicita transmiterea catre Comisie a documentelor indicate, va aducem la cunostinta ca prin adresa Ministerului Public, PICCJ - DNA Sectia de Combatere a Combatere a Coruptiei, din data de 26.06.2009, au fost declansate la data de 23.06.2009 cercetarile penale in baza unui denunt penal cu privire la imprejurarile incheierii si derularii a trei contracte intre MTS si, respectiv, societatile SC Compania de Publicitate Mark SRL si SC Artisan Consulting SRL”.

"In urma declansarii procedurilor judiciare penale s-a format cauza nr. 147/P/2009 pe rolul DNA", se mai arata in document, in care se adauga faptul ca MTS a inaintat "intreaga documentatie solicitata de DNA prin adresele inaintate in data de 24, respectiv 25 iunie 2009".

"In temeiul articolului 3, articolului 4 alineatul 2 din Legea 304/2004 coroborat cu articolul 74 alineatele 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, va solicit sa luati act ca ancheta parlamentara inceteaza de drept", a subliniat ministrul Tineretului.

Monica Iacob Ridzi ataseaza si raspunsul primit de la Ministerul Public, pe 26.06.2009. "Urmare cererii nr. 5412/26.06.2009, pe care ne-ati adresat-o, va facem cunoscut ca la DNA - Sectia de combatere a coruptiei s-a inregistrat dosarul penal cu numarul de mai sus (147/P/2009 - n.r.), in care se efectueaza acte premergatoare cu privire la imprejurarile incheierii si derularii a trei contracte, in valoare de peste trei milioane RON, intre Ministerul Tineretului si Sportului si doua societati comerciale cu capital privat (SC Artisan Consulting SRL, SC Compania de Publicitate Mark SRL)", se arata in document.

"Cercetarile penale au fost declansate la data de 23.06.2009, pe baza unui denunt formulat in temeiul articolului 221 si urmatoarele CPP. Celelalte date solicitate nu va pot fi comunicate, intrucat procesul penal se afla in faza actelor premergatoare", se mai precizeaza in textul trimis de DNA Monicai Iacob Ridzi.

Potrivit Regulamentului Camerei, articolul 74, "anchetele parlamentare nu pot avea ca obiect investigarea unor fapte sau activitati care fac obiectul unor anchete judiciare sau care se afla pe rolul unor instante de judecata", precizand de asemenea ca "o ancheta parlamentara inceteaza de drept in momentul deschiderii unor proceduri judiciare" ale faptelor care constituie obiectul ei.

"Ridzi nu scapa asa usor!"

Cu toate acestea, Camera Deputatilor nu a luat in considerare cererea ministrului, iar Comisia de ancheta urmeaza sa se intalneasca astazi la ora 15:00.

Principalii “opozanti” a lui Ridzi au fost membrii PNL care au declarat ca nu o vor lasa pe Monica Iacob Ridzi sa scape asa de usor si din acest motiv “comisiei de ancheta trebuie sa continue, atata vreme cat Parchetul nu a cerut Camerei urmarirea penala”.

"Noi, PNL, nu consideram incheiat mandatul Comisiei de ancheta in dosarul Ridzi pana nu vom primi o comunicare oficiala din partea Parchetului pe care noi l-am sesizat. Pana luni, la ora 10.00, Monica Iacob Ridzi, prin reprezentantii MTS, ar fi trebui sa ne puna la dispozitie, la adresa Secretariatului General al Camerei, toate documentele pe care aceasta Comisie de ancheta le-a solicitat", a declarat Alina Gorghiu.

In opinia Alinei Gorghiu, ministrul Tineretului si Sportului "a sfidat o intreaga societate civila", precum si Comisia de ancheta. "In loc sa ne comunice direct faptul ca nu are posibilitatea sa ne puna la dispozitie aceste documente pentru ca PICCJ - DNA i-au ridicat aceste documente, dansa prefera comunicarea cu Biroul Permanent al Camerei prin intermediul doamnei presedinte Roberta Anastase", a mai sesizat Gorghiu.

"Dat fiind faptul ca nu am primit aceasta comunicare oficiala din partea Parchetului, reprezentantii PNL din Biroul Permanent al Camerei vor sustine continuarea mandatului acestei Comisii de ancheta", a mai explicat presedintele Comisiei de ancheta, care a atras atentia ca cercetarea DNA a inceput in aceeasi zi in care s-a votat in Parlament infiintarea comisiei.

De asemenea, Gorghiu a precizat ca PNL solicita public unele clarificari din partea Parchetului. "Prin faptul ca DNA si-a inceput procedura prealabila in aceasta ancheta nu putem intelege decat ca este preocupata de savarsirea a patru potentiale infractiuni: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si primire de foloase necuvenite. Solicitam inca o data Parchetului sa faca lamuriri", a cerut deputatul PNL, precizand ca denuntul partidului sau se referea la delapidare si abuz in serviciu contra intereselor publice.

La randul sau, prim-vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ca ancheta parlamentara ar trebui intrerupta "numai atunci cand procurorul general formuleaza o solicitare similara solicitarii in cazul Nastase, respectiv incuviintarea Camerei Deputatilor pentru inceperea urmaririi penale".

"Credem ca activitatea Comisiei parlamentare care a fost investita de Camera Deputatilor prin vot cu cercetarea afacerilor de coruptie in cazul doamnei ministru ar trebui sa-si desfasoare in continuare activitatea si orice fel de informatie care este descoperita in urma audierilor Comisiei sa fie puse la dispozitia PICCJ astfel incat sa usureze ancheta", a mai comentat el.

"Speram ca aceasta informare a procurorului general sa nu fie un artificiu procedural pentru a o scuti pe Ridzi de consecintele activitatii Comisiei parlamentare de ancheta", a sustinut Orban, in opinia caruia Ridzi ar incearca sa fuga de raspundere.

PDL "se descotoroseste" de Iacob Ridzi

Din interiorul partidului “parintesc” nu se dau semne de sustinere fata de “cauza” Monicai Ridzi. Ba mai mult, vicepresedintele PDL Gheorghe Flutur sustine ca liderii partidului nici nu au discutat in BPN despre scrisoarea trimisa de ministrul Tineretului si adauga ca PDL isi mentine pozitia initiala.

"Premierul si presedintele partidului, Emil Boc, a spus ceea ce era de spus. Din primul minut am fost transparenti si am cerut ca institutiile statului sa-si spuna cuvantul", a spus Flutur.

In ceea ce priveste “aprobarea” PDL de suspendare a activitatii Comisiei parlamentare de ancheta Flutur a declarat ca partidul este de acord cu respectarea procedurilor si a legii.“Daca Parlamentul a inceput verificarile, sa-si urmeze procedurile", a declarat vicepresedintele PDL.

In replica la solicitarea ministrului Tineretului, Flutur a raspuns: "Va dau un raspuns foarte clar si pozitia PDL: sa se respecte procedurile si Regulamentul Camerei, iar DNA sa-si faca treaba". Flutur a spus ca procedurile standard in aceste cazuri trebuie urmate.
"Parlamentul trebuie sa urmeze niste etape, vom vedea. Daca se va incepe urmarirea penala, ministrul nostru va avea acelasi tratament ca orice alt ministru", a afirmat democrat-liberalul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.