Secretariatul General al Guvernului a solicitat Corpului de Control al premierului verificarea conditiilor in care fostul director al RA-APPS, Adrian Dumitru, a semnat decizia prin care regele Mihai primeste in posesie unul dintre imobilele restituite din Domeniul Peles, informeaza institutia.
De asemenea, Secretariaul General al Guvernului (SGG) a solicitat verificarea modalitatii de intabulare a cladirii la Oficiul Cadastral Ploiesti, in data de 5 martie 2008, fara instiintarea Regiei Autonome Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS).

In data de 28 decembrie 2006 directorul general al RA-APPS, Adrian Dumitru, a semnat decizia nr. 461/ 2006 prin care acesta a decis restituirea in natura catre regele Mihai a unui numar de imobile in Sinaia ce urmau a intra in posesia acestuia in baza unui proces verbal de predare si dupa stabilirea masurilor de compensare.

"Decizia nu a fost contestata de regele Mihai si nu a fost pusa in aplicare pentru ca nu a existat un consens legat de valoarea de compensare a valorii cheltuielilor efectuate de statul roman pentru acestea, RA-APPS continuand sa administreze aceste ,mai putin Castelul Peles", informeaza comunicatul remis de Regie.

In comunicat se arata ca statul roman, reprezentat de RA-APPS, a considerat ca suma in discutie se ridica la minimum 10.784.058 euro, iar reprezentantii Casei Regale au considerat ca suma respectiva este de 2.502.714 euro. "In acest context, reprezentantii Casei Regale, fara instiintarea RA-APPS, au solicitat si li s-a admis inscrierea in evidentele Cartii Funciare a imobilului la Ploiesti, astfel cum a fost restituit prin decizia nr. 461/2007, in lipsa proceselor verbale de punere in posesie si fara rezolvarea problemei compensarii cheltuielilor statului (...). S-a dat astfel posibilitatea de a se solicita intrarea in posesie a imobilelor, fara respectarea art. 12 din decizie", spun reprezentantii SGG.

Executorul judecatoresc de pe langa Curtea de Apel Ploiesti „Pavel Bebi”, in data de 1 iunie 2009, in baza acestei intabulari, someaza RA-APPS sa lase in deplina proprietate si linistita posesie „Complexul turistic Furnica, cu terenul aferent de 7.708,36 m.p., imobile ce figureaza la art. 8 din decizia nr. 461/28.12.2006 a fostului director general al RA-APPS, desi nu se respectase art. 12 din aceeasi decizie. Articolul 12 prevedea ca „MSR Mihai I va intra in posesia imobilelor mentionate de la art. 2 la art. 9 numai in baza procesului verbal de predare ce se va intocmi in conformitate cu o expertiza tehnica de evaluare a lucrarilor efectuate ulterior preluarii de statul roman a acestora si stabilirea masurilor de compensare. Compensarea diferentei valorice a loturilor se va negocia si se va realiza prin ramanerea in proprietatea statului roman a unor constructii si terenuri din Domeniul Peles. Egalizarea loturilor va putea fi facuta si prin plata unei sulte de catre partea care detine lotul superior valoric, obligandu-se sa se achite si suma de 5.974,75 lei reprezentand cheltuieli de executare, pana in prezent".

Prin urmare, se precizeaza in comunicat, reprezentantii RA-APPS au formulat o plangere penala impotriva functionarilor de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Prahova pentru abuz in serviciu contra intereselor publice. De asemenea, miercuri, 10 iunie, la contestatia de executare formulata si inregistrata pe rolul Judecatoriei Ploiesti, impotriva somatiei formulate prin executor judecatoresc de reprezentantii Casei Regale, prin care se pune in vedere RA-APPS sa lase in deplina proprietate si linistita posesie unul dintre imobilele restituite din cadrul Domeniului Peles (imobilul situat in str. Sinaia, str. Furnica nr. 50 - Complex Furnica), Judecatoria Ploiesti a decis amanarea executarii, fapt care a costat RA-APPS plata unei cautiuni in valoare de 10.000 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.