Senatul a adoptat marti, cu 85 de voturi pentru si sapte impotriva, OUG 36/2009 care modifica Legea cetateniei, astfel ca persoanele care au pierdut cetatenia romana si descendentii lor pana la gradul III sa poata cere redobandirea acesteia imediat dupa obtinerea dreptului de sedere.
Potrivit ordonantei adoptate de senatori, persoanele care au pierdut cetatenia romana din motive neimputabile lor si descendentii acestora pana la gradul III pot depune cererea de redobandire sau acordare a cetateniei dupa obtinerea dreptului de sedere, fiind eliminat termenul de 4 ani de la data obtinerii acestui drept, conditie continuta in vechea forma a Legii cetateniei, informeaza NewsIn.

Senatorul PSD Titus Corlatean, presedintele Comisiei de politica externa, a spus ca membrii comisiei au adoptat o serie de amendamente care se refera la "cresterea capacitatii administrative de procesare a cererilor". Mai precis, potrivit unuia din amendamentele invocate de senatorul PSD, persoanele care solicita recunoasterea cetateniei (redobandirea) pot depune actele necesare si la institutia Prefectului din orice judet, respectiv misiunile diplomatice sau oficiile consulare competente ale Romaniei, iar cererile vor fi inaintate comisiei pentru cetatenie din cadrul ministerului Justitiei. Corlatean a spus ca acest amendament vine in intampinarea dificultatilor celor care doresc sa-si depuna cererea de redobandire a cetateniei si care, din diverse motive, nu pot ajunge in Romania.

Corlatean a explicat ca legea face si o reparatie istorica, in special pentru descendentii persoanelor care si-au pierdut abuziv cetatenia, dar respecta si criteriile europene. "S-a decis ca acordarea la cerere sa ramana prin procedura individuala. Nu este vorba de acordarea cetateniei in masa, ramane si analiza dosarelor, care este una riguroasa", a explicat el, amintind de ingrijorarile din cancelariile din UE despre acordarea cetateniei.

Un alt amendament votat in comisie majoreaza numarul membrilor Comisiei de acordare a cetateniei din cadrul ministerului Justitiei de la opt, cat prevede OUG 36/2009, la 12. "Cererile de cetatenie se procesau intr-un ritm destul de lent. Ordonanta Guvernului si amendamentele pe care noi le formulam in Parlament doresc tocmai accelerarea ritmului in care sunt procesate aceste cereri ", a mai afirmat senatorul PSD, adaugand ca procesul poate fi accelerat si printr-o activitate permanenta a comisiei.

De asemenea, noua forma a Legii propusa prin ordonanta prevede ca presedintele Comisiei pentru cetatenie poate cere, de la orice autoritate, relatii cu privire la indeplinirea conditiilor privind loialitatea fata de statul roman si lipsa condamnarilor, impuse solicitantului. Nu in ultimul rand, legea a fost modificata astfel incat termenul de verificare a conditiilor necesare acordarii sau redobandirii cetateniei romane a fost redus de la minimum sase luni la maximum cinci luni de la data inregistrarii cererii, iar interviul prin care se facea dovada cunoasterii limbii romane a fost eliminat in cazul redobandirii cetateniei.

Senatul a fost prima camera sesizata, decizia finala urmand a fi luata de Camera Deputatilor.

Presedintele Traian Basescu a solicitat pe 14 aprilie, Guvernului, intr-un discurs din Parlament, sa adopte in regim de urgenta modificarea Legii cetateniei, astfel incat sa se faciliteze procesul de redobandire a cetateniei romane de catre romanii din Republica Moldova care si-au pierdut-o in mod abuziv. "Constat insa ca procesul birocratic prevazut de aceasta lege limiteaza drastic numarul persoanelor care beneficiaza in mod real de ea. Am solicitat Guvernului sa adopte, in regim de urgenta, modificarea Legii cetateniei, astfel incat sa putem facilita si urgenta procesul de redobandire a cetateniei de catre cei care si-au pierdut-o abuziv si de catre familiile acestora pana la gradul trei", a spus Basescu.

Guvernul a modificat apoi Legea cetateniei, prin OUG.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.