Politica 27 Mai 2009 15:01
Deputatii au votat marti OUG nr.43/2007 privind introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic prin care este infiintata o Comisie de securitate biologica, care va supraveghea si monitoriza acest domeniu.
Secretarul de stat din Ministerul Mediului, Vlad Marcoci, a spus in plenul Camerei ca actul normativ clarifica responsabilitatile care revin tuturor factorilor implicati in domeniul organismelor modificate genetic, introduce obligativitatea existentei unei evidente stricte a acestor organisme care sunt introduse deliberat in mediu si pe piata si prevede sanctiuni sporite pentru cei care nu respecta legislatia din domeniu.

Ordonanta prevede infiintarea unei Comisii de securitate biologica, formata din 12 membri titulari si patru supleanti, acestia fiind recrutati din mediul universitar si academic din domeniile biologiei, medicinei si agriculturii. Comisia va monitoriza si autoriza introducerea in mediu a organismelor modificate genetic si va colabora cu institutiile similare din alte tari.

Fostul ministru al Mediului, Korodi Attila (UDMR), a salutat adoptarea legii, dar a spus ca este necesara o dezbatere nationala privind viitorul agriculturii romanesti in ceea ce priveste variantele care-i stau in fata: agricultura intensiva sau intoarcerea la agricultura ecologica. "Aceasta dezbatere, dupa parerea mea, trebuie facuta pentru ca in toata Europa marile economii, care si-au dat seama ca dezvoltarea agriculturii din anii 80-90 s-a plafonat, acum se reorienteaza spre agricultura biologica", a spus Korodi.

In schimb,Valeriu Tabara (PDL) s-a declarat partizan al exploatarii descoperirilor stiintifice din domeniul geneticii moleculare. "Legea este corespunzatoare si in ceea ce priveste protectia mediului, cat si in ceea ce priveste aplicatiile practice ale unor mari descoperiri stiintifice. Viitorul este al unor mari descoperiri ale stiintei", a spus Tabara.

Proiectul de Lege privind aprobarea OUG 43/ 2007 a fost adoptat cu 182 de voturi pentru, doua impotriva si 12 abtineri.

Legea modificarii referendumului - respinsa

Tot astazi Camera a respins o lege care prevedea interdictia de a organiza alegerile simultan cu referendumul, aproband astfel cererea presedintelui de reexaminare a actului normativ, declarat neconstitutional de Curtea Constitutionala, transmite NewsIn.

In favoarea respingerii proiectului s-au exprimat 174 deputati, "impotriva" 38, iar 4 s-au abtinut. CCR a decis, pe 12 noiembrie 2008, ca modificarea Legii referendumului este neconstitutionala, dupa ce presedintele Traian Basescu a contestat actul normativ care stabilea ca alegerile nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul.

Seful statului a atacat, pe 21 octombrie 2008, la CCR actul normativ cerand judecatorilor Curtii sa se pronunte asupra modificarii Legii referendumului, care precizeaza, la articolul 5, ca "pentru a nu se influenta in nici un fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul". Principalul argument adus de Basescu a fost ca actul trimis spre promulgare constituie o incalcare a Constitutiei Romaniei si o nerespectare a Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 567/2006, nr.147/2007 si nr. 335/2007, prin care s-a stabilit ca orice limitare a prerogativelor constitutionale ale presedintelui in materia consultarii prin referendum a poporului este neconstitutionala
.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.