Oprea a tras din toate pozitiile sale de istoric carti-gloante impotriva Securitatii de pe vremea lui Ceausescu: Mostenitorii Securitatii, Banalitatea raului, Ziua care nu se uita. Securitatea, botezata fals azi SRI, i-a raspuns cum stia mai bine: l-a urmarit, l-a injurat, l-a amenintat, s-a informat despre cit de nociv este el in cartierul brasovean. Ca si in cazul capitanului SRI Soare, care-l cerceta discret pe Patapievici. E cool, e-n vogue.

Reporter: Cine esti tu, ba, Marius, sa te urmareasca SRI-ul?
Marius Oprea: Chestiile astea nu s-au intimplat o data.
Rep.: Nu?
M.O.: Nu. Merg pe amenintari discrete pe strada… ma vad in emisiunea TV despre securisti, de la un post local din Brasov. Mai mult, dupa cartea despre revolta brasovenilor, mi-am pus toata Politia in cap. Plutonierii care batusera pe vremuri muncitorii acum sint colonei.
Rep.: Si acum?

M.O.: Pur si simplu, mi se spune pe strada: "Ai grija de tine, o s-o patesti!". Niste necunoscuti. Nu din cartier. Pareau clonati. 40-45 de ani, bine facuti, imbracati casual. Chiar de ziua mea, pe 22 mai, s-au hotarit sa-mi faca un cadou ceva mai oficial. Au aparut doi capitani Soare, s-au exprimat ca fiind de la sectia de politie de cartier si mi-au luat la intrebari vecinii: cu cine ma vad, ce straini ma viziteaza, chestii de-astea. Vecinii mi-au spus. Problema pe care mi-am pus-o a fost si alta… Ca sa fii numit intr-o functie, vine SRI-ul si intreaba prin vecini daca esti baiat bun. Mi se propusese sa fiu director al Arhivelor Nationale, or serviciile secrete mi-au facut referat negativ, mai mult, Basescu a fost atentionat sa nu fiu numit fiindca sint un element periculos. De ce acest referat negativ? M-a pus naiba sa spun ce voi face daca voi fi numit: mutarea Arhivelor Nationale la Ministerul Culturii si deschiderea arhivelor de pina in ‘89. Deci, discutia cu vecinii mei nu putea fi verificarea. Cum sa spun, amenintari-le au continuat: "De tine nu-ti pasa, ca esti tacanit, dar de copilul asta?". Asta chiar m-a umplut de draci.
Rep.: Ce i-a iritat?

M.O.: Poate faptul ca am fost sunat de un general SIE in rezerva, ce mi-a spus ca prieteni de-ai lui suparati rau se vor razbuna. Sa nu uitam, apoi, ca am fost achitat in procesele cu parlamentarul Priboi si cu Ureche. O sa-i dau eu in judecata acum pentru calomnie! O sa cistig bani de pe urma lor! De fapt, am si cistigat de pe urma cartilor, articolelor despre ei. Ce m-as face eu fara Securitate?
Rep.: Nu esti cam lovit la creier?
M.O.: Nu. Stii de ce? Fiindca nu-mi bat capul. Dupa ce treci prin anchetele de dinainte de ‘89 pentru raspindire de manifeste cu alternativa ori torni, ori iei puscarie, nu te mai sperie cacatii astia de acum. Nu au cu ce!

Rep.: Nu te maniacalizeaza vinatoarea asta de securisti?
M.O.: Nu intelegi ca privesc totul cu detasare? Sint si eu un fel de Adrian Nastase la faza asta. Am si eu mistretii mei, ma distrez cu ei si ii vinez. Nici macar nu am somn greu noaptea. Am un somn foarte lejer.
Rep.: Ei sint in stare sa o faca pina la capat?
M.O.: Cum ii stiu eu, sint niste excremente. Ele lucreaza numai in haita. Iar sentimentul lor de casta a inceput sa dispara o data cu privatizarea comunismului, baietii sint pe afaceri, isi trag teapa intre ei.

Rep.: Avem vreo sansa ca-n timpul vietii noastre sa scapam de astia?
M.O.: Cred ca da. Uite niste calcule. Fostii securisti care sint in politica, afaceri, administratie nu sint mai mult de 10.000. Istoria merge un pic impotriva lor. Intram in UE.
Rep.: Lauda la adresa lor a lui Basescu ii reinvie.
M.O.: Sa speram ca i-a laudat cum se acorda pe vremuri Ordinul "Lenin". Daca ti se dadea ordinul asta, te tragea pe linie moarta sau te trimitea in Siberia.

Rep.: De ce mai avem nevoie de istorie?
M.O.: Aici nu e vorba de istorie, e vorba de actualitate. Securistii si comunistii fac parte din lumea noastra. Ei sint patronii, conducatorii nostri.
Rep.: Tu ai patruns in arhivele lor. Cit de adinc ai patruns?
M.O.: Bine, eu eram la "Europa libera" si era o conferinta de presa a adjunctului lui Magureanu si prezenta documente privind eternul proces al comunismului. {i tot perora despre transparenta. Atunci, m-am dus si i-am spus ca eu sint la doctorat si vreau sa intru in arhive. M-am dus a doua zi la doctorat. S-au uitat la mine ca la felul paispe. Au tergiversat sase luni de zile intrarea mea in arhive. Am fost primul civil intrat acolo. Si m-au privit ca sarea in ochi, ani, cit a durat documentarea. Mai mult, erau niste boi acolo, care pareau fara nici o curiozitate, nu cercetau nimic, doar o pazeau, desi erau absolventi de istorie. Erau cadre acum. Niste neica-nimeni.

Rep.: Ce o sa faci cu astia?
M.O.: So pa ei! Ii sparg la nas pina le curge singele. Ori ei pe mine, ori eu pe ei!
Rep.: Cum sint sobolanii astia?
M.O.: In ‘97, ‘98, eu eram consilierul lui Constantinescu. Generalii din SRI au inceput sa se toarne intre ei. Erau colegi doar. Ce afacere are ala, cine e ala… Voiau sa-si pastreze locurile. Alea nu sint documente oficiale, erau scrisori adresate presedintelui de atunci.
Rep.: De ce Constantinescu a fost infrint de Securitate?

M.O.: Nu putea da dosarele CNSAS-ului, fiindca aparatorii Securitatii erau taranistii. Ei l-au dat afara pe Ticu Dumitrescu. Galbeni, Opris, din astia. Constantinescu le-a ordonat serviciilor secrete sa predea arhivele, ca apoi sa se afle ca nu mai candideaza si nimeni nu-l mai asculta. Constantinescu a dat cu generalii de pamint. Iliescu i-a reangajat. Basescu ii tine in brate acum. Tanase-STS este tipul care ne punea microfoane in casa inainte de ‘89. De ce-l tine Basescu in brate?
Rep.: Ce-i de facut cu ei?
M.O.: Inchise serviciile doua saptamini, ca la alimentara, si angajati alti tipi. Dar stii care e problema? De vechi poate scapi, dar de tineri e greu. Tu stii cum sint astia educati la scoala lor SRI? Istoria serviciilor secrete a fost predata de Marian Ureche, iar cursul lui se numea "Istoria serviciilor secrete romånesti de la Burebista la Mihai Viteazu". Un protocronism si un nationalism de doi bani. Ba, Marius, mi-a zis un securist vechi, eu macar am trecut prin Revolutie. Nu mai vreau Revolutie, dar ai grija de lupii astia tineri, astia trec si peste cadavre.


Despre autor:

Academia Catavencu

Sursa: Academia Catavencu


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.