Plecarea lui Valeriu Stoica din PNL, sustin unii liberali, ar fi o chestiune de timp. Stoica spune insa ca nu va parasi acum partidul, dar vorbeste insistent despre o posibila sciziune

Plecati din PNL?
In nici un caz nu ma gandesc sa plec din PNL. Am investit in acest partid idei, munca si o parte din viata mea. PNL traieste astazi o criza identitara, iar cea mai mare parte din leadership-ul PNL crede ca poate sa rezolve aceasta criza identitara printr-o fixatie identitara. In realitate, cand vorbim de liberali in Romania, ne situam la centru-dreapta, cand vorbim de liberalii din Europa ne situam la centru-stanga. Asadar, daca PNL doreste sa fie consecvent si sa-si afirme identitatea castigata in Romania, atunci trebuie sa ramana pe centru-dreapta si in Romania, si in Europa. Iata de ce, in ceea ce ma priveste, este o dovada de consecventa, de luciditate, sa militez pentru aderarea PNL la Partidul Popular European.

Aveti deja un raspuns de la PNL. Liderii nu vor sa renunte la doctrina liberala si nu accepta schimbarea identitatii.
Nu este vorba de renuntare la doctrina sau la identitate. Doctrina liberala astazi in Europa, in sensul clasic al liberalismului, isi gaseste loc in partidele populare. In aceste partide exista un segment liberal foarte puternic. Cred ca e vorba, mai degraba, de o incremenire in proiect a leadership-ului PNL care nu intelege aceasta situatie. Nu intelege ca interesul Romaniei este sa fim racordati la partidul popular pentru ca integrarea Romaniei in Europa se face printre altele si cu suportul marilor familii politice europene.

PNL va trebui deci sa aleaga intre PPE si Internationala Liberala?

Sunt optiuni necesare pe care un partid trebuie sa le faca atunci cand ajunge intr-un anumit punct al evolutiei lui. Strategia pe care am urmat-o cu consecventa din 1997 pana in 2004 trebuia sa aiba o implinire, o finalitate. Aceasta trebuia sa fie fuziunea cu PD si afilierea la PPE. Din pacate aceste doua elemente nu sunt implinite. Exista o anumita frica la varful partidului. Politica nu se face cu frica si nu gandindu-te la pozitii personale. Eu inteleg ca Tariceanu se afla intr-o situatie delicata pentru ca este vicepresedintele Partidului liberal european si vicepresedintele Internationalei Liberale. Din fericire, exista doi oameni astazi in PNL, la varful partidului, care inteleg necesitatea fuziunii, si ma refer la Mona Musca si Varujan Vosganian.

Emil Boc a spus clar ca PD se indreapta catre PPE si nu-si mai pune problema unei fuziuni cu PNL.
Cred ca PD are o strategie inteligenta pe care a pus-o la punct din momentul in care Alianta a castigat alegerile. Obiectivul strategiei PD este ca in competitia interna din Alianta sa castige batalia. Si deja in acest punct PD a castigat aceasta batalie pentru ca, asa cum arata sondajele, are puncte in plus fata de PNL. Daca m-as gandi la o politica pe termen scurt, ar trebui sa-i felicit pe liderii PD, dar politica nu se face pe termen scurt, se face pe termen mediu si lung. Din acest punct de vedere nu-i felicit pentru aceasta strategie inteligenta, dar care are un succes de etapa. De ce nu-i felicit? Nu trebuie sa-si faca iluzia PD si liderii lui ca PD va castiga singur in 2008 alegerile. Am auzit declaratia sforaitoare a lui Emil Boc. Este o declaratie care nu are insa acoperire.

De ce nu va adresati PD atata vreme cat proiectul dumneavoastra se apropie de PD si nu de PNL?

In 2008, daca partidul popular roman nu va fi format si din PNL si PD, batalia cu stanga va fi pierduta. Nu este obligatoriu ca impreuna s-o castigam, dar separat se va pierde sigur. Interesul meu nu este sa alimentez o miscare centrifuga in PNL. Exista in momentul de fata tendinte centrifuge in PNL, anumiti parlamentari care au facut parte pe vremuri din PNTCD aveau tendinta sa mearga spre Ciuhandu. Nu incurajez o asemenea miscare. Ruperile nu au fost niciodata strategia mea politica, ceea ce dorim noi este unirea PNL si nu fragmentarea lui. Asta ar fi o mare prostie. Nu exclud ruperile in PNL in momentul in care partidul va ramane incremenit in proiect. Datoria mea este sa incerc sa trezesc PNL. Daca insa nu se trezeste, riscul este ca peste un an sau mai repede asemenea miscari centrifuge care exista sa se manifeste in mod real.

Nu aveti o limita de asteptare?

Da. Am o limita de asteptare. Cand nu voi mai spera nimic in PNL atunci vom discuta. Deocamdata, timpul sperantei nu este pierdut. PNL are cateva solutii care-l pot salva pentru viitor. O prima solutie tine de PD. Daca PD face erori in perioada urmatoare, ar putea sa-i redea PNL sansa sa devina foarte puternic. Dar asta nu tine de PNL. Exista solutii care tin de PNL sa repuna pe tapet in mod serios problema fuziunii cu PD, sa faca o oferta clara, nu declaratii fara acoperire. PNL sa inceapa o negociere cu PPE si, de asemenea, in plan intern cu PNTCD.

Pe cine va bazati sa va sustina, doar pe Mona Musca?

Vorbeam despre Mona Musca si Varujan Vosganian doar pentru ca sunt figuri proeminente la varful partidului. Dar in cadrul organizatiilor judetene exista sustinatori ai acestui proiect. In parlament sunt sustinatori. Eu sper ca se va crea masa critica in PNL in timp util pentru ca PNL in intregul lui sa-si asume acest proiect politic. Altfel vom da stangii o sansa pe care nu o spera, iar in 2008, in fata unei drepte divizate, va castiga alegerile.

Nu aveti senzatia ca vorbiti de unul singur?

Nu uitati ca, acum trei ani, atunci cand vorbeam despre Alianta, eram de unul singur, dar acum Alianta exista. Ultimul sondaj de opinie facut de CURS arata ca aproape 50% din cei chestionati doresc fuziunea PNL cu PD. Asadar nu vorbesc de unul singur, proiectul a intrat in constiinta publica. Poate ca PNL nu va fi partener la acest proiect, dar el se va realiza. Daca PNL nu va intelege acest lucru cu leadership-ul lui el oricum se va realiza.

Cum se va realiza?
Nu cu PNL.

Si atunci rolul dumneavoastra care mai este?
In acel moment, in care voi constata ca nu mai este nici o speranta, imi voi reanaliza pozitia si voi lua decizia pe care o voi gasi de cuviinta. Inclusiv aceea de a nu mai face politica deloc.

Mai degraba de a nu face politica decat de a merge la PD?

N-am spus mai degraba, ci ca exista si aceasta optiune posibila. In orice caz, sunt interesat de proiect, nu de propria mea pozitie.

Si daca, intre timp, PNL va scadea vertiginos si va impartasi soarta PNTCD?

Actualul leaderschip ar trebui sa inteleaga faptul ca in democratie nu mai exista nici procedee specifice feudalismului, nici procedee specifice traditiei japoneze. Daca leadershipul acesta va ingropa PNL, atunci PNL va trebui sa ingrope leadershipul.

Spuneti de fapt ca trebuie schimbata conducerea PNL?

Asta este o chestiune pe care partidul urmeaza sa o aprecieze. Eu, deocamdata, cer ca actualul leadership sa-si faca datoria.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.