Politica 12 Mai 2009 18:23
Lupta din interiorul Coalitiei trece de la acuzatii generale la o lupta fata in fata, sau mai bine zis, un razboi al declaratiilor intre liderul PSD Mircea Geoana, vicepresedinta PD-L Monica Macovei si seful statului Traian Basescu, pe tema adoptararii codurilor pe justitie si acordarii fondurilor europene.
Geaoan vs. Macovei

  • Macovei acuza

Monica Macovei a declarat intr-un interviu pentru "Evenimentul Zilei" ca banii de la UE trebuie acordati numai cu garantia ca sunt folositi corect. "Nici eu nu v-as da bani dv. daca nu as fi sigura ca-i folositi corect. In cazul Bulgariei, blocarea fondurilor a fost legata de verificarile OLAF pe fondurile de preadeare. Ni s-ar putea bloca fondurile in cadrul mecanismului de verificare si cooperare, dar acordarea banilor poate fi amanata sau suspendata si dupa incheierea lui, potrivit actului aditional de aderare", a sustinut fostul ministru al Justitiei.

Referitor la posibilitatea ca imprumutul de cinci miliarde sa fie conditionat de reforma in justitie, Macovei a precizat: "Ar insemna ca mecanismul de cooperare si verificare sa ramana in vigoare pe toata perioada in care primim si rambursam imprumutul, timp de sapte ani. Daca politicienii, judecatorii, CSM-ul nu rezolva problemele, atunci cred ca trebuie sa folosim presiunea externa, asa cum am folosit-o pentru orice schimbare reala din 1990 pana acum. Vreau sa avem garantia ca banii nu se duc in buzunarul lui Ionescu, ci spre binele comunitatilor si dezvoltarea tarii".
  • Geoana raspunde

In replica la declaratiile Monicai Macovei, Mircea Geoana a cerut luni PDL-ului sa analizeze in structurile de conducere declaratiile acesteia, caracterizand afirmatiile drept antiromanesti.

"Este inacceptabil ce a declarat Monica Macovei in presa de azi, faptul ca Romania ar merita sa nu primeasca bani pentru ca Romania e un stat in care acesti bani nu pot fi cheltuiti transparent si corect. E o atitudine antinationala pe care a avut-o si o are dna Macovei. Fac un apel la conducerea acestui partid pentru a analiza daca aceste declaratii sunt conforme cu statutul unui europarlamentar roman. Monica Macovei a facut un gest ostil la adresa intereselor romanesti", a sustinut presedintele Senatului.
  • Macovei se apara

La auzul acestor acuzatii, Monica Macovei a spus ca declaratia liderului PSD poate fi interpretata si ca un semn ca social-democratii "se pregatesc sa fure din fonduri europene", fiind deranjati de un mecanism corect de folosire a acestora.

"Sa inteleg ca dl Geoana si PSD se pregatesc sa fure din fonduri europene? Cum altfel sa interpretez ca reactioneaza virulent la orice posibil obstacol, cum ar fi un mecanism corect de repartizare si folosire a fondurilor europene?", a declarat pentru NewsIn candidata PDL pentru Parlamentul European.

Macovei a reiterat ca isi doreste ca fondurile comunitare, care vin in Romania, sa fie folosite in folosul oamenilor. "Repet, vreau ca fondurile europene sa ajunga in casele oamenilor, si nu in buzunarele hotilor", a adaugat Monica Macovei.

Colega de partid, Anca Boagiu, i-a sarit in aparare Monicai Macovei spunand ca liderul PSD nu face altceva prin aceste declaratii decat sa “isi continuie tiradele electorale prin care incearca sa convinga romanii ca, desi conduce formal Partidul Social Democrat aflat la guvernare, el nu isi asuma actiunile acestui Guvern.”

Democrat-liberala Boagiu ii aminteste lui Geoana ca inainte de a-i face reprosuri Monicai Macovei acesta ar trebui sa se gandeasca si ca Gordon Brown (colegul sau de familie politica din Marea Britanie) i-a incredintat lui Macovei un mandat de reprezentare pe langa guvernul de la Skopje in domeniul luptei anti-coruptie, iar Parlamentul European i-a acordat in 2008 titlul de femeia anului in Europa.


Geoana vs Basescu


Liderul PSD a declarat luni ca presedintele Basescu detine "principala responsabilitate" pentru o eventuala sanctionare a Romaniei, prin taierea unor fonduri, din cauza slabelor reforme din Justitie, cerandu-i sa-si achite obligatiile constitutionale si politice ale unui sef de stat.

Geoana a declarat ca, din punctul sau de vedere, Parlamentul s-a achitat de finalizarea dezbaterilor la Codurile penal si civil, urmand ca cele doua coduri finalizate sa-i fie trimise presedintelui Romaniei spre informare, saptamana aceasta implinindu-se termenul,15 mai, stabilit la intalnirea din 17 februarie de la Cotroceni, pentru finalizare celor patru Coduri.

In ce priveste raportul de monitorizare al Comisiei Europene din luna iulie, Geoana a sustinut ca "principala responsabilitate ii revine celui care a gestionat in mod direct, prin numiri in aceasta zona cheie, si acesta este presedintele Romaniei".


Toti impotriva lui Geoana


Prima care a sarit in apararea lui Traian Basescu a lost democrat-liberala Anca Boagiu care i-a sugerat lui Mircea Geoana ca "in loc sa ii dea ultimatumuri sefului statului ar face mai bine sa duca mai multa munca de convingere cu colegii sai de la Senat si Camera Deputatilor astfel incat adoptarea Codurilor sa nu mai fie blocata, iar ancheta in cazul Serban Mihailescu sa ajunga in sfarsit in justitie". “Domnul Geoana ar trebui sa realizeze ca si doamna Monica Macovei si domnul Traian Basescu au contribuit la alegerea sa ca presedinte al PSD. Daca Macovei si Basescu nu sustineau ferm reformele din justitie, PSD ar fi ramas acelasi partid nefrecventabil, condus de eternul Ion Iliescu, iar Geoana ar fi trimis probabil scrisori de lauda presedintelui Basescu de la Washington”, ii transmite Anca Boagiu liderului social-democrat.

Si Administratia Prezidentiala a reactionat la acuzatiile liderului PSD si a transmis, prin intermediul unui comunicat de presa, ca „in cursul saptamanii trecute, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut o convorbire telefonica cu domnul Mircea Geoana, in cadrul careia seful
statului a avertizat ca va trimite o scrisoare presedintilor celor doua partide aflate la guvernare, precum si presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, prin care va atrage atentia ca intarzierea adoptarii Codurilor si blocarea in Parlament a dosarelor de coruptie sunt de natura sa aduca prejudicii Romaniei
”.

Presedintia considera regretabile declaratiile liderului social-democrat si transmite ca „seful statului ar fi asteptat de la Geoana o abordare matura si nu o incercare de a se deroba de responsabilitatea blocarii in Camera Deputatilor si in Senat a dosarelor de coruptie si de intarzierea adoptarii Codurilor”.

Traian Basescu, prin intermediul Administratiei Prezidentiale, saluta totusi “preocuparea” lui Geoana pentru acest subiect “chiar daca ea se manifesta cu aproape trei luni intarziere de la semnalul de alarma dat de seful statului”. Nu in ultimul rand, presedintia aminteste ca cel care incuraja in urma cu doua saptamani boicotarea dezbaterilor din Parlament cu privire la Coduri era chiar Mircea Geoana.

Nici presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase nu l-a iertat pe liderul PSD, si pe langa acuzatii de “schizofrenie” aceasta a mai prezentat si o lista cu “balbe” electorale ale acestuia. “Pe candidatul Mircea Geoana nu-l mai tin puterile pana la sfarsitul campaniei prezidentiale. Doar astfel imi pot explica atacul nejustificat, mincinos si lipsit de fond la adresa presedintelui Basescu, a Monicai Macovei si a ministrului Justitiei, Catalin Predoiu”, a declarat Anastase.

La categoria “balbele electorale ale lui Geoana” Anastase prezinta o scurta lista cu declaratii ale acestuia: „Graba suspecta de a avea toate codurile terminate la 15 mai nu reprezinta o politica care sa fie o solicitare a Bruxellului ci mai degraba o nevoie artificiala” (Mircea Geoana, luni, 6 aprilie). Pentru ca doua zile mai tarziu sa adauge, potrivit lui Anastase, ca: „Intentia de a adopta rapid codurile este chiar daunatoare pentru Romania...” (miercuri, 8 aprilie). Acelasi Geoana care, plin de sine, explica senin: „ca Jacques Barrot i-a transmis ca, pentru Comisia Europeana, calitatea este mai importanta decat viteza.” (luni, 6 aprilie)”, transmite presedinta Camerei Deputatilor.

Astazi (ieri, n. red) a fost cuprins din nou de frisoane electorale si gesticuleaza speriat ca neadoptarea rapida a codurilor va atrage sanctiuni economice din partea Uniunii Europene si, mai mult, ca presedintele Basescu este cel care ar trebui sa fie responsabil de aceste lucruri, incercand sa se exonereze de orice fel de raspundere”, incheie Anastase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.