Politica 4 Mai 2009 16:37
Purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, la Iasi, ca motiunea de cenzura care va fi depusa la inceputul saptamanii viitoare se intituleaza "Marea pacaleala PDL-PSD" si ca textul motiunii a fost definitivat si trimis filialelor PNL pentru observatii.
Vosganian a spus, insa, ca numele motiunii este provizoriu si poate suferi modificari dupa propunerile care vor veni de la organizatiile PNL din teritoriu. "Textul motiunii de cenzura a fost definitivat si a fost trimis catre filialele PNL din tara. Pana luni urmeaza sa primim observatii ale organizatiilor, iar apoi va fi depusa in Parlament. In motiune aratam in ce mod aceasta coalitie devine pentru romani nu numai o mare pacaleala, dar si o amenintare. Opinia noastra este ca actualul Guvern reprezinta un factor de agravare a crizei. Guvernul Boc este un pericol pentru stabilitatea statului", a declarat Vosganian.

Acesta a adaugat ca Romania se confrunta incet-incet nu numai cu o criza economica, dar si cu o criza de management guvernamental. Totodata, Vosganian sustine ca elementul de noutate pe care il aduce motiunea de cenzura este ca textul scoate in evidenta faptul ca Guvernul a recidivat in ceea ce priveste nerespectarea promisiunilor electorale. "Legile bugetare din februarie au abandonat o parte din promisiunile guvernamentale, dupa care a urmat rectificarea bugetara care a abandonat o parte importanta din legile bugetare si, nu s-a uscat bine cerneala pe ordonanta de rectificare, ca au venit presedintele Basescu si premierul Boc sa ne spuna ca nici rectificarea nu va fi dusa la bun sfarsit, pentru ca o buna parte din finantarea europeana va merge catre pensii si salarii", a punctat Vosganian.

In opinia liberalului, cea mai flagranta promisiune nerespectata de Guvern este cea privind cresterea salariilor profesorilor si a subliniat ca acestea nu numai ca nu vor creste, dar au fost deja diminuate in trimestrul II cu 20%, in urma rectificarii.

Referindu-se la impozitul forfetar, Vosganian a precizat ca aceasta taxa este un "impozit pe existenta firmelor". Purtatorul de cuvant al PNL a adaugat ca in Franta si Ungaria, tari date de Guvern ca exemplu de state unde impozitul forfetar a adus beneficii, lucrurile sunt diferite fata de varianta exprimata public de Executiv. "In Franta, acest tip de impozit nu este platit de firme care au o cifra de afaceri de pana-n 1,5 milioane euro. Cele care au peste aceasta suma, platesc 1.000 de euro. Mai mult, in 2010 plafonul de exonerare va creste la 15 milioane euro. In Ungaria, se estimeaza o scaderea a PIB-ului cu 6-10% in 2009, mai e cazul sa ne comparam? Chiar si asa, ei au anuntat ca in 2010 vor renunta la acest impozit", a mai spus Vosganian.

La inceputul saptamanii trecute, Vosganian anunta ca cele doua teme majore care vor fi criticate in textul motiunii de cenzura sunt rectificarea bugetara si OUG 37/2009 privind schimbarea sefilor serviciilor deconcentrate. La randul sau, deputatul UDMR Lakatos Petru a declarat, pentru NewsIn, ca cele doua formatiuni semnatare ale motiunii de cenzura au convenit, la propunerea Uniunii, ca, fiind vorba despre o actiune impotriva Guvernului, ea sa atinga "mai multe aspecte", decizandu-se includerea si a temei serviciilor deconcentrate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.