Intentionat sau nu, motiunea populara a lui Emil Boc pune capat oricaror discutii privind eventualitatea unei fuziuni cu PNL. O fraza ce risca sa treaca neobservata din documentul ce va fi prezentat la Congresul din 25 iunie stipuleaza ca: "Partidul Democrat ramane deschis fuziunii prin absorbtie cu alte partide care vor gasi la noi un spatiu in care ideile si doctrinele vor putea fi reprezentate la adevarata valoare". Cu alte cuvinte, ne unim cu oricine vrea sa renunte la propria identitate. Lucru care pe liberali nu-i poate face decat sa zambeasca dulce-amar, in functie de tabara.

Doctrina este cuvantul-cheie care impiedica cele doua partide sa fuzioneze, in conditiile in care este greu de crezut ca liberalii vor renunta la o ideologie veche de 130 de ani si care i-a consacrat pe scena politica. Diferente de orientare ideologica exista deja nu doar intre cele doua partide, ci chiar si in interiorul fiecaruia in parte. Aici trebuie amintite renuntarea PD la doctrina social-democrata si virajul brusc pe care l-a luat spre cea populara, catalogate de unii analisti politici drept oportunism politic.

Si in PNL exista un nucleu puternic, al carui reprezentant de seama este Valeriu Stoica, care "propavaduieste" mult-ravnita doctrina populara. PD se afla pe cai mari, ultimul barometru de opinie realizat de Gallup Romania, care crediteaza acest partid cu 31% din intentiile electorale, fata de 26% pentru PNL, ii indreptatea pe democrati sa ridice stacheta pretentiilor si sa negocieze de pe pozitii de forta. Acum, posibilitatea unei fuziuni este eliminata de cel care va deveni presedintele PD, Emil Boc.

Orgoliosi, democratii o dau la intors

La congresul din februarie, PNL a adoptat "varianta Tariceanu", care amana fuziunea cu PD. Acum a venit randul acestora sa intoarca foaia. Impulsionati de succesul din sondaje, democratii inchid toate portile unor tratative. Sorin Frunzaverde, cel care a initiat motiunea populara, preluata apoi de Emil Boc, nu lasa loc nici unei negocieri, declarand: "Cred ca din punct de vedere al eficientei electorale, o alianta intre un partid popular, spre a carui doctrina noi tindem, si unul liberal are o sansa mai mare decat o fuziune, pentru ca acoperim mai mult din spectrul politic romanesc".

La randul sau, viitorul presedinte al PD, Emil Boc, a evitat un raspuns clar privind fuziunea cu PNL si ne-a explicat buclucasa fraza astfel: "Ea vizeaza partidele neparlamentare care au afinitati ideologice si doctrinare comune, ca principiu". In campania electorala, democratii au imbratisat cu elan ideea unei fuziuni, un document intern al PD, scapat in presa in iulie 2004, arata ca: "Nu e cazul sa ne cramponam de doctrina sau de legatura cu Internationala Socialista. Dupa cum bine stim, nu ne putem baza oricum pe aceasta legatura fiindca nu avem relatii bune cu internationala si nici sansa de a le consolida in viitorul apropiat".

Liberalii stramba din nas

Problemele pe care PNL le are in filiale si scaderea in sondaje l-au determinat pe presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, sa preia din zbor de la colegul sau Valeriu Stoica ideea fuziunii. "Problema la care va rog sa reflectati cu totii si la care si eu ma gandesc foarte serios este posibilitatea unei fuziuni in perspectiva cu PD", declara Tariceanu intr-o conferinta de presa sustinuta la Suceava.

Promotorul fuziunii in PNL, Valeriu Stoica, critica noua atitudine a PD: "Eu sper ca ei vor avea inteligenta sa renunte la cuvantul absorbtie. Cand PNL a folosit cuvantul absorbtie, ei au fost foarte sifonati. Daca se ajunge la o fuziune, propunerea mea era ca in cadrul noii formatiuni, fiecare partid sa-si pastreze curentul doctrinar", ne-a declarat Valeriu Stoica.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.