Teoretic, luni, 13 iunie, este termenul-limita la care aspirantii pentru un post de observator in Parlamentul European isi pot depune la Biroul Permanent al celor doua Camere candidaturile. Aceasta data s-ar putea prelungi, pentru ca, in afara de UDMR si PRM, partidele parlamentare au ignorat cu desavarsire termenul. Desi procedura oficiala presupune depunerea unor CV-uri pentru aceste functii, a ramas la latitudinea partidelor daca vor face numiri directe pentru posturile respective sau vor lasa competitia deschisa pentru fiecare deputat sau senator.

UDMR a fost prima care a transat problema, desemnandu-i deja pe cei trei parlamentari: senatorul Karoly Szabo si deputatii Kelemen Atilla si Konya Sandor. In PSD, cei care se ocupa de centralizarea CV-urilor candidatilor (n.r. - destul de numeroase dupa spusele purtatorului de cuvant Titus Corlatean) sunt Dan Mircea Popescu si Adrian Severin. Social-democratii au semnat un protocol de colaborare cu Partidul Socialistilor Europeni pentru selectia si pregatirea observatorilor care vor reprezenta formatiunea in Parlamentul European.

"Am tinut strans legatura cu cei de la PES, care ne-au trimis criteriile si exigentele lor, iar candidatii vor fi supusi in primul rand unui examen lingvistic", ne-a declarat Titus Corlatean. Potrivit lui Eugen Nicolaescu, PNL nu a stabilit daca pentru cele sase posturi de observatori, cate le sunt repartizate, vor fi acceptate candidaturi sau vor fi facute numiri directe. Nici la PD situatia nu este lamurita, vicepresedinta Comisiei de integrare europeana, Anca Boagiu, declaradu-ne ca lista nu este definitivata, pentru ca mai intai va trebui sa treaca prin Biroul Permanent.

Bogdan Ciuca, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, ne-a declarat ca in partidul sau competitia este deschisa, dar in opinia sa, cele mai multe sanse le au parlamentarii din Comisia de integrare, Silvia Ciornei si Dumitru Bucsenescu. Observatorii PRM in Parlamentul European vor fi senatorii Eugen Mihaescu si Viorel Duca, alaturi de deputatii Daniela Buruiana, Vlad Hogea si Petre Popeanga, ne-a anuntat liderul grupului PRM de la Camera Deputatilor, Augustin Bolcas.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.