Violett Margareta Blaga, sotia ministrului de Interne Vasile Blaga, a devenit sefa Directiei Juridice si de Control din MEC, dupa un concurs la care a participat singura, pentru ca alti doi pretendenti au abandonat cursa. Doamna Blaga nu are pregatire juridica, ci e inginer mecanic.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a scos la concurs, in urma cu citeva luni, 13 posturi de director la diferite directii din cadrul institutiei. Printre ele se numara si postul de director al Directiei Juridice si de Control. Pentru aceasta functie, la concurs s-au inscris trei pretendenti. Printre ei, si Violett Margareta Blaga, sotia Ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, originari din Oradea.

Celula de baza, comandamentul suprem

Pe 7 iunie, doamna Blaga a aflat ca a cistigat concursul, avind in vedere ca doar ea s-a prezentat la examen. Ceilalti doi candidati, Florin Negoita si Constantin Calugaru, nu au mai indraznit sa vina la concurs, avind in vedere ca erau nevoiti sa candideze pe acelasi post cu o nevasta de ministru, dupa cum ne-au spus oficiali implicati in organizarea concursului. Ieri a fost prima sa zi de munca.

"Pentru ca sotul meu sta mai mult in Bucuresti, si cum pentru mine familia e celula de baza, a trebuit sa ma mut si eu, pentru a sta impreuna", justifica Margareta Blaga inscrierea sa la concurs. Desi a devenit sef al Directiei Juridice si de Control din cadrul MEC, doamna Blaga nu are studii juridice. Inainte sa se mute cu sotul in Bucuresti, a fost profesoara la Colegiul Tehnic "Dimitrie Leonida" din Oradea, unde preda "pregatire mecanica", dupa cum ne-a spus chiar domnia sa.

"Nu am studii juridice, sint inginera, dar am studii de management educational. Ca am luat acest concurs nu are nici o legatura cu faptul ca sotul meu este ministru, el nu a influentat in nici un fel. A fost un examen in conformitate cu legislatia", spune Margareta Blaga.

"Mi se pare o gluma ca nu are studii juridice"

Atit ministrul Educatiei, Mircea Miclea, coleg de partid si de guvern cu Vasile Blaga, cit si angajatii ministerului care s-au ocupat de organizarea concursului sustin ca totul este perfect legal. "Cind si-a depus dosarul, am stiut ca doamna Margareta Blaga este sotia ministrului Blaga. Dar a cistigat concursul pentru ca indeplinea conditiile. Nu trebuie sa aiba studii juridice. In cadrul acestei directii exista doua servicii, unul juridic si unul de control, fiecare serviciu va avea un sef. Practic, seful de la juridic este juristul, doamna Blaga ii va conduce pe amindoi", spune ministrul Miclea.

Agentia Nationala a Functionarilor Publici s-a ocupat de organizarea concursului si a vizat conditiile de concurs facute de reprezentantii MEC. "Cind se scoate un post la concurs, institutia angajatoare pune conditiile speciale. Directorul acestei directii va coordona activitatea directiei, acolo exista juristi care fac munca de specialitate. Asa ca directorul nu trebuie sa aiba studii juridice", spune Eugen Coifan, vicepresedinte ANFP.

Dar conditiile de concurs s-au schimbat odata cu guvernarea. "Mi se pare o gluma ca directorul de la directia juridica sa nu aiba studii de specialitate. E o exagerare. Pentru posturile de inalti demnitari publici, cum sint cele de directori din ministere, se cer studii de specialitate", spune Virginia Vedinas, fost presedinte al ANFP in timpul guvernarii PSD, pe care am consultat-o fara a-i dezvalui si identitatea pretendentei. In motiunea populara sustinuta de Emil Boc pentru candidatura la presedintia PD, motiune semnata chiar de vasile Blaga se arata: "accesul la functii publice pe baze clientelare, incompetenta in decizie sint probleme pentru a caror rezolvare e nevoie exclusiv de determinare politica".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.