Dupa indelungi discutii in cadrul grupului parlamentar PNL si dupa o serie de dezbateri publice, liberalii vor depune azi la Camera Deputatilor proiectul legii lustratiei. Liberalii vor ca securistii sa intre in categoria celor care nu vor mai avea acces la functii publice.

Liberalii vor depune azi la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor proiectul legii lustratiei, initiat de deputatul Viorel Oancea, senatorul Adrian Cioroianu si ministrul Mona Musca, in colaborare cu Societatea Timisoara. Spre deosebire de o initiativa similara a deputatilor PIN, varianta finala a proiectului liberal prevede ca si securistii sa faca obiectul lustratiei, in sensul in care, timp de 10 ani, nu vor mai avea dreptul de a candida, de a fi alesi sau numiti in demnitati si functii publice.

Astfel, cei care au facut parte din nomenclatura comunista, precum si angajatii sau colaboratorii structurilor de politie politica, asa cum sunt ei definiti de Legea Ticu, nu vor mai putea candida la presedintia Romaniei sau pentru Senat si Camera Deputatilor, accesul lor fiind interzis si la toate posturile din aparatul guvernamental, la functiile de consilier de stat sau prezidential, secretar general, secretar general adjunct sau director al unor departamente din cadrul forului legislativ.

De asemenea, persoanele care au detinut functii de conducere in structurile PCR si securistii nu vor putea fi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, directori sau adjuncti in serviciile de informatii, membri ai consiliilor de administratie ai radioului si televiziunii publice, prefecti, subprefecti, primari, viceprimari, consilieri judeteni, membri ai corpului diplomatic sau presedinti ai agentiilor de stat. Practic, potrivit proiectului de lege liberal ar urma ca legea sa le blocheze accesul la toate functiile din administratia centrala si locala, precum si din justitie.

Printre categoriile de nomenclaturisti vizati de liberali se numara activistii de partid din esalonul unu si doi, redactorii-sefi sau adjuncti de la institutiile de presa ale PCR, precum si rectorii, decanii sau cadrele didactice care se ocupau cu promovarea propagandei comuniste pe la Academia "Stefan Gheorghiu". Cat priveste punerea in practica a prevederilor, initiativa prevede ca toate persoanele care vor sa candideze la demnitati si functii publice sa depuna o declaratie pe proprie raspundere cum ca nu au facut parte din structurile securitatii sau ale PCR, urmand ca CNSAS sa elibereze un certificat de compatibilitate in termen de 30 de zile de la depunerea candidaturilor si in baza verificarilor facute de birourile electorale de circumscriptie.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.