Actuala coalitie de guvernare se bucura de increderea a peste 40% din electorat. Mai mult de jumatate dintre romani considera ca Guvernul va rezista patru ani in aceasta formula, iar o treime afirma ca Traian Basescu este in spatele formarii actualei coalitii. Sunt concluziile unui sondaj INSOMAR realizat la comanda Realitatea TV.

Potrivit Realitatea, Basescu ar obtine 59% din sufragii daca duminica viitoare ar fi alegeri pentru Presedintia Romaniei. Il urmeaza Mircea Geoana cu 13 procente, Sorin Oprescu cu 8% si Calin Popescu Tariceanu cu 3% din optiunile electoratului.

Sondajul INSOMAR indica de asemenea faptul ca o proportie de 43% dintre respondenti considera ca actuala formula de coalitie, intre PDL si PSD, este cea mai buna formula guvernamentala a momentului, fata de 26%, care considera contrariul.

Dintre cei 26% care au spus ca nu actuala conformatie politica a guvernului este cea buna, 26% vedeau ca varianta optima de guvernare un Guvern de dreapta, PDL-PNL, iar cate 15% au considerat ca PDL singur si apoi PSD, tot singur, ar fi format cel mai bun Guvern. Sondajul arata ca un Guvern PSD-PNL era creditat doar de 7% dintre respondentii INSOMAR ca fiind varianta cea mai buna a momentului pentru guvernare.

Sondajul mai contine si intrebarea referitoare la cine sau ce anume au contribuit in cea mai mare masura la formarea actualei coalitii guvernamentale. Astfel, Traian Basescu este considerat de 34% dintre respondenti ca fiind principalul factor de formare a aliantei, doar 9% il crediteaza in aceasta postura pe Mircea Geoana, liderul PSD, iar cate sase la suta vad cele doua partide ca avand rolul determinant in formarea Guvernului. De precizat ca doar 4% dintre participantii la sondajul INSOMAR accepta in aceasta postura motivul invocat de cele doua partide pentru formarea coalitiei, anume rezultatul alegerilor parlamentare.

55% dintre participantii la sondaj considera ca aceasta formula de guvernare va dura pana la alegerile parlamentare viitoare, in vreme ce cate 21% spun ca nu va tine mai mult de doi ani sau mai putin de un an. 48% dintre participantii la sondaj considera ca Emil Boc este o alegere buna pentru postul de premier, iar 9%, ca este o alegere foarte buna, pareri negative despre numire avand 20%.

Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 22-27 ianuarie, pe un esantion de 1.499 de persoane, la domiciliul intervievatilor, cu o eroare de 2,8%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.