La doua saptamani de la declansarea acestui razboi al gazelor, incepem sa ne dam seama care este de fapt problema. Conflictul iscat in plina iarna intre Rusia si Ucraina, care a afectat intreaga Europa, ne demonstreaza, mai mult ca niciodata, cat de vulnerabili suntem in fata toanelor rusesti si cat de importanta este gasirea unor surse de aprovizionare alternative.

La cateva zile dupa ce Rusia a "inchis robinetul de gaze", Comisia Europeana a inceput sa analizeze cu o mai mare seriozitate progresele care trebuie facute in privinta finalizarii proiectului Nabucco. Acest proiect are drept scop diversificarea surselor de aprovizionare cu energie ale Uniunii Europene, care este dependenta de Rusia, prin construirea unui gazoduct care va porni de la Marea Caspica si va ocoli Rusia. Conducta va avea o lungime de 3.300 de kilometri, lucrarile de constructie ar trebui sa inceapa in 2010 si gazoductul ar trebui sa intre in exploatare in 2012.

Europa si-a dat in sfarsit seama de vulnerabilitatea sa in fata Rusiei, in ceea ce priveste aprovizionare cu gaz, arata un comunicat transmis de europarlamentarul Cristian Busoi. "Aceasta criza ne-a aratat ca din pacate multe dintre tarile Uniunii Europene sunt vulnerabile santajului energetic si pot avea de suferit in urma neintelegerilor mai degraba politice decat economice dintre tarile din spatiul fostei Uniuni Sovietice", sustine europarlamentarul.

Aceasta subliniaza faptul ca trebuie accelerat procesul crearii unei politici energetice europene commune, bazata inclusive pe o abordare externa comuna.

"Trebuie sa urgentam procesul de diversificare a surselor de aprovizionare si rutelor de transport cu gaz natural iar accelerarea proiectului Nabucco este esentiala", specifica europarlamentarul.

Pe langa urgentarea procesului de gasire a unei alternative la gazul rusesc, Comisia Europeana se confrunta si cu gasirea unui vinovat pentru actuala criza, optiunile fiind doua: Rusia? sau Ucraina?.

Indiferent daca se va gasi sau nu vinovatul insa, raul a fost deja facut si solutionarea problemei intarzie sa apara. Singurul lucru bun care poate iesi din acest conflict este constientizarea si acceptarea faptului ca Europa nu se mai poate increde in Rusia, avand nevoie de gasirea, cat mai curand, a unei alternativ.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.