Parlamentul roman si magistratii trebuie sa isi schimbe atitudinea fata de coruptie pentru ca reformarea sistemului judiciar sa reuseasca, a declarat pentru EUobserver ministrul justitiei, Catalin Predoiu, sugerand, de asemenea, ca este dificila implementarea reformelor pe timpul crizei financiare.

Potrivit minstrului roman, care a acordat un interviu portalului EUobserver, publicat miercuri, reformarea justitiei si combaterea coruptiei la nivel inalt se afla "mai ales in mana magistratilor si a Parlamentului".

"Este sarcina noastra sa implementam o serie de reforme intr-o perioada de turbulente financiare. In plus, presiunea timpului este o alta provocare", a spus Predoiu, facand aluzie la faptul ca actuala Comisie Europeana intra in ultimele luni ale mandatului.

"Un punct-cheie va fi sa schimbam atitudinea si politicile de inspectii judiciare ale CSM si pozitia Parlamentului in ceea ce priveste coruptia la nivel inalt", a adaugat Predoiu, facand referire la parlamentul din vechea legislatura, care a refuzat sa ridice imunitatea fostului premier Adrian Nastase, pentru ca acesta sa fie judecat pentru coruptie.

"Justitia nu se poate face in Parlament", a subliniat ministrul.

Predoiu si-a exprimat increderea ca noul guvern va sustine lupta impotriva coruptiei, in ciuda coalitiei mai neobsnuite dintre cele doua partide, care au ca membri figuri influente aflate sub investigatii pentru coruptie.

Intrebat daca mai are inca rezerve privind numirea lui Daniel Morar in fruntea DNA, ministrul a raspuns ca nu se indoieste de "calitatile profesionale ale procurorului si de contributia acestuia in lupta anticoruptie". Contextul actual este diferit si orice decizie vizeaza "sustinerea luptei impotriva coruptiei" si ridicarea monitorizarii UE asupra justitiei din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.