Demnitarii alesi pot cumula pensia cu salariul, cadrul legal fiind Constitutia Romaniei, care nu poate fi modificata, iar actorii, profesorii si medicii pensionari pot lucra in continuare, urmand sa fie platiti in baza conventiilor civile si a drepturilor de autor, a declarat premierul Emil Boc.

"Demnitarii, cei care sunt alesi direct de cetateni, au temeiul legal in Constitutia Romaniei. Deci, cei care sunt alesi prin vot direct au cadrul legal prevazut de Constitutia Romaniei, cadru pe care nu il putem modifica si este in vigoare", a declarat Emil Boc, miercuri, la Palatul Victoria. Din categoria demnitarilor alesi fac parte atat parlamentarii, cat si presedintii de consilii judetene.

In ceea ce priveste profesorii, asistentii maternali, cei care asista persoane cu handicap si cadrele medicale care au iesit la pensie dar lucreaza in continuare, premierul a declarat ca acestia isi pot desfasura si de aici inainte activitatea profesionala, pana cand posturile vor fi scoase la concurs. Premierul a precizat ca acestia pot fi platiti in baza conventiilor civile. "Ordonanta de Urgenta a Guvernului interzice cumulul pensiei cu salariul. O persoana va putea fi platita in continuare prin conventie civila pentru orele tinute la clasa, urmand ca posturile sa fie scoase la concurs", a explicat Boc situatia cadrelor didactice.

In ceea ce priveste actorii, seful Executivului a explicat ca un actor poate fi platit in baza unei conventii civile sau in baza drepturilor de autor, dar nu in baza unui salariu. El a mai aratat ca drepturile de autor aduc avantaje la impozitare.

Emil Boc a spus ca aceste precizari sunt cuprinse intr-un ordin comun al ministrilor Finantelor si Muncii, semnat in aceasta seara, si care va fi comunicat joi autoritatilor competente, fara ca OUG sa sufere modificari, dar care va elimina interpretarile eronate.

"Guvernul isi mentine punctul de vedere, potrivit caruia nimeni nu trebuie sa cumuleze de la stat si salariul si pensia. (...) Este vorba si despre primenirea sistemului public. Vrem sa aducem sange proaspat in sistem, trebuie sa incurajam tinerii", a declarat pemierul. El a explicat totodata ca nu este normal ca o persoana care a primit compensatii financiare de la stat in momentul pensionarii si primeste si pensie, sa fie totodata salariata.

Guvernul Boc a adoptat, la finele anului trecut, o Ordonanta de Urgenta potrivit careia nimeni nu mai poate beneficia simultan de pensie si salariu de la o institutie de stat. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial pe 4 ianuarie si prevede, la art. 2 alin. 3, ca pensionarii pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala cu exceptia celor obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale. Ordonanta 230/2008 a fost publicata in Monitorul Oficial in ziua de 4 ianuarie, iar persoanele care intra sub incidenta acestei legi trebuie sa decida daca raman cu pensia sau cu salariul in termen de 15 zile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.