Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a declarat, pentru Agentia NewsIn, ca infiintarea functiei de vicepresedinte al CSAT pentru presedintele Senatului este un angajament luat de PSD si PD-L prin protocol, insa procedura nu a fost negociata inca.

Stolojan a precizat ca functia de vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii acordata presedintelui Senatului a fost negociata de cele doua partide de guvernamant si consemnata in protocolul ce sta la baza coalitiei. Totusi, a mai aratat Theodor Stolojan, procedura prin care aceasta functie de vicepresedinte urmeaza sa fie instituita legal nu a fost discutata de catre PSD si PD-L in perioada anterioara semnarii protocolului.

"Acest lucru a fost convenit prin protocolul incheiat de PD-L si PSD. Ca se face prin ordonanta sau se face prin lege, asta nu-i o problema. Partidele si-au luat angajamentul sa-l faca si-l vor face", a declarat, luni, Theodor Stolojan, pentru NewsIn.

Modificarea Legii CSAT prin OUG este considerata legala de catre presedintele Comisiei juridice de la Camera, Daniel Buda, in timp ce un alt jurist democrat-liberal, Cornel Stirbet, a afirmat ca legile organice nu pot fi amendate prin ordonante.

Vicepresedintele PD-L, Cornel Stirbet, sustine ca Legea CSAT nu poate fi amendata printr-o ordonanta de urgenta datorita caracterului sau de lege organica. "Legile organice nu se modifica prin ordonante de urgenta. S-ar putea sa fie posibil pe timpul vacantei parlamentare, dar in mod normal nu se poate", a declarat Stirbet pentru NewsIn.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Daniel Buda (PD-L), are insa o alta parere. El a afirmat ca modificarea prin ordonanta de urgenta a Legii de functionare si organizare a CSAT are fundament juridic.

"Ordonantele de urgenta pot sa activeze si in domeniile reglementate prin legi organice. Doar in situatiile legate de legislatia electorala nu pot fi adoptate ordonante, lucru pe care insa l-a facut guvernul Tariceanu. Dar in restul domeniilor reglementate prin legi organice, se pot da ordonante", a spus Buda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.