Noul ministru al Culturii, Theodor Paleologu, a declarat astazi la preluarea mandatului, ca va continua proiectele deja incepute de predecesorul sau, Adrian Iorgulescu, si ca va acorda o atentie deosebita protejarii patrimoniului national.

Theodor Paleologu si Adrian Iorgulescu s-au mai intalnit intr-un cadru neoficial duminica, ca urmare a validarii facute sambata de catre comisiile din Parlament. Marti, la intalnirea oficiala, noul ministru a enumerat cateva dintre proiectele pe care le va sustine. "Vor fi continuate proiectele importante ale ministerului, cum ar fi lucrarile la Bibilioteca Nationala si reparatiile care sunt in curs la alte institutii. Ma voi sfatui cu toti fostii ministri ai Culturii. Patrimoniul este o notiune care trebuie gandita in expansiune, nu include numai monumente. Protejarea patrimoniului va fi o prioritate. Imi doresc bani pentru Cultura, dar si o Cultura generatoare de bani", a declarat Theodor Paleologu, potrivit NewsIn.

Sambata, la audierea care a avut loc in fata comisiilor de specialitate ale Parlamentului, Paleologu a spus ca intentioneaza sa continue toate proiectele bune ale fostului ministru, printre care cele legate de Teatrul National si Biblioteca Nationala. Ca initiativa proprie, noul ministru al Culturii vrea ca, in fiecare an, un oras din Romania sa fie desemnat drept Capitala Nationala Culturala, dupa modelul din 2007 al Sibiului - Capitala Culturala Europeana.

Paleologu a mai mentionat si necesitatea proiectelor prin care patrimoniul sa si aduca bani, prin integrarea si promovarea sa in circuitul turistic, nu doar sa consume. Solicitat de comisii sa prezinte mai multe repere concrete din programul sau, Theodor Paleologu a spus ca nu va face promisiuni. "Nici in campania electorala nu am facut asa ceva, nu am sa incep acum sa fac promisiuni", a spus ministrul nominalizat pentru Cultura, care a precizat, totusi, ca va lua ca sugestii unele probleme invocate de membrii comisiilor, printre care cea a cinematografiei, precum si oportunitatea infiintarii unor muzee de arta contemporana.

La solicitarea NewsIn, Paleologu a dezvaluit, dupa audiere, ca o prioritate pe agenda ministerului va fi si "sprijinul salarial pentru preoti si pentru angajatii din cultura". In privinta colaboratorilor cu care va lucra, fie ca acestia sunt secretari de stat sau sefi de directie, minsitrul nominalizat a spus ca, deocamdata, nu vrea sa faca nominalizari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.