"Acum putem spune ca am depasit o perioada care a fost dificila pentru majoritatea romanilor. O perioada de tranzitie, in care dificultatile cauzate de mostenirea sistemului totalitar s-au combinat cu dificultatile specifice unui proces profund de transformare politica si sociala. Aderarea acum doi ani la Uniunea Europeana a fost semnul intrarii intr-o noua etapa de dezvoltare si de modernizare", se arata intr-un mesaj transmis de seful statului la aniversarea a 19 ani de cand regimul totalitar comunist a fost inlaturat din Romania.

Revolutia din decembrie 1989 le-a redat romanilor demnitatea si libertatea de a fi ei insisi, spune seful statului, amintind ca avem datoria de a-i cinsti pe cei care au platit cu sange pentru libertatea de care ne bucuram acum.

Presedintele spune ca in astfel de momente trebuie sa ne amintim de ce s-au revoltat romanii cu 19 ani in urma si ca a durat 17 ani pana ca sperantele nascute din Revolutia anticomunista sa se implineasca. "Pe ruinele regimului comunist nu a fost usor sa apara un regim democratic, cu o societate civila puternica, un stat de drept si o economie libera. Sperantele nascute de Revolutia anticomunista din 1989 nu au fost implinite imediat. Au trecut 17 ani pana cand visul integrarii Romaniei printre tarile Uniunii Europene s-a realizat", se arata in mesajul presedintelui Basescu.

Totusi, presedintele arata ca si dupa acesti 19 ani "mai sunt multe progrese de facut, mai raman multe promisiuni de implinit, mai sunt multe nedreptati carora trebuie sa li se puna capat".