Din componenta noului guvern, anuntat de coalitia PD-L-PSD de la Bucuresti, fac parte 11 persoane care au mai fost ministri in ultimii ani, dar putini reformisti testati, in contextul in care Romania pare sa se indrepte spre recesiune anul viitor, noteaza presa internationala.

Coalitia centru-dreapta de la Bucuresti a anuntat joi un guvern din care vor face parte putini reformisti testati pentru a incerca sa previna o recesiune anul viitor, relateaza Reuters, potrivit NewsIn. Lipseste in continuare candidatul pentru Ministerul Justitiei ceea ce, comenteaza agentia straina, subliniaza dificultatile celor doua partide, vechi rivale, de a cadea de acord asupra omului ce va avea misiunea sa reia eforturile pentru combaterea coruptiei, una dintre principalele preocupari ale Bruxelles-ului.

Economistii avertizeaza ca Romania poate aluneca in recesiune, daca politicile fiscale nu vor fi precaute si daca viitorul guvern nu va convinge pietele si investitorii straini ca va continua reformele economice amanate in ultimii doi ani. Premierul desemnat Emil Boc a promis ca va tine cont de avertismentele lor si va proteja in acelasi timp categoriile defavorizate de dificultatile economice. "Cuvantul cheie este responsabilitate", a spus el dupa prezentarea nominalizarilor pentru functiile din guvern ce revin PD-L si care includ nume vechi si tineri debutanti. In pofida asigurarilor lui Boc, multi comentatori spun ca parteneriatul de guvernare al PD-L cu PSD va fi marcat de divergente in ceea ce priveste abordarea problemelor economice, stanga urmand sa faca presiuni pentru masuri sociale costisitoare.

Gheorghe Pogea, propus pentru functia de ministru de finante, a fost strateg al partidului pe probleme economice mai multi ani, si s-a pronuntat pentru un politici fiscale mai precaute. El se va confrunta insa, probabil, cu opozitia ministrilor PSD, precum Ecaterina Andronescu, propusa pentru Educatie, sustinatoare a maririi consistente a salariilor profesorilor, sau Marian Sarbu, viitorul ministru al muncii, fost lider sindical.

"Vad foarte putine nume decente", a declarat analistul politic Cristian Patrasconiu. "Vad in schimb multi oameni parasutati in guvern de grupurilor lor de interese", a spus el, adaugand ca, pe baze numelor din viitorul guvern, se asteapta la "orice numai reforme sanatoase nu".

Noul ministru al economiei Adriean Videanu este fostul primar controversat al Bucurestiului, criticat pentru ca a facut prea putin pentru a rezolva problema blocajelor de trafic si a drumurilor proaste. Reuters remarca si ca Videanu are o companie de constructii.

Analistii au salutat revenirea in guvern a lui Vasile Blaga, care a castigat aprecierea Bruxelles-ului pentru pregatirea granitelor romanesti in vederea aderarii la UE, din functia de ministru de interne, intre 2004 si 2007. El va fi ministrul dezvoltarii regionale.

Cristian Diaconescu, lider important al PSD si viitorul ministru de externe, este un fost judecator si diplomat, popular printre politicienii de centru si de stanga. Fost ministru al justitiei si fost secretar de stat in Ministerul de Externe, Diaconescu a negociat tratatul de frontiera cu Ucraina.

La randul sau, AFP observa ca 11 dintre membrii noului guvern au ocupat deja functii ministeriale in ultimii ani. Pe langa premierul desemnat Emil Boc, viitorul guvern va numara 20 de portofolii, impartite in mod egal intre cele doua formatiuni. Singura necunoscuta este numele viitorului ministru al justitiei care, in virtutea unui acord intre partenerii de coalitie, va fi o personalitate independenta. Functia este deosebit de sensibila, remarca AFP, intr-o tara supravegheata strict de Uniunea Europeana, care vrea sa vada intensificarea luptei impotriva marii coruptii.

PD-L si PSD au impreuna 329 de voturi din totalul de 471 ale Parlamentului, iar noul guvern si programul sau vor obtine probabil fara probleme votul de incredere, incheie AFP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.