Iulian Orban are 33 de ani si a obtinut mandatul de senator in numele PDL. Crede ca perfectarea coalitiei dintre PDL si PSD e daunatoare: "In campania pe care am facut-o in Ilfov, cei 21000 de votanti ai mei au ales PDL si programul lui. Unii mi-au spus ca daca faceam guvern cu PSD isi vor votul inapoi".
Totusi, Iulian Urban nu va deveni senator independent din motive de constiint. Jurist, considera ca are sanse sa faca parte din Comisia Juridica a Senatului.

Domnule Iulian Urban, sunteti cel mai tanar senator din legislatura care incepe astazi, aveti 33 de ani. De ce ati intrat in politica?

E simplu. Am o afacere inceputa de la zero in domeniul colectarii debitelor si si de 12 ani am vazut ca platim cu totii taxe si impozite degeaba. Banii merg spre buzunarele celor care au roit in jurul guvernelor de pana acum. Neimplicarea tinerilor in politica este o mare greseala. Noi, romanii, am ajuns intr-o prea mare masura un popor de critici si comentatori. E usor sa te plangi. Dar daca o sa asteptam tot timpul sa vina cineva sa ne salveze, nu ajungem nicaieri.


V-ati remarcat prin initiative civice in chestiuni practice – abuzurile unor banci, taxe impovaratoare etc. De ce nu ati ramas in zona nonguvernamentala?

Din pacate, organizatiile nonguver-namentale au prea putin sprijin in zona politica. in plus, aceasta oportunitate a votului uninominal este un prim semnal de schimbare si aceasta portita lasata de cei care conduc tara trebuie folosita de tineri ca sa intre in numar cat mai mare in politica. Noi am vazut tot acest spectacol vreme de 20 de ani din afara lui, dar trebuie sa intervenim ca sa schimbam modul in care se face politica in Romania.

De ce ati luat decizia de a candida in numele PD-L?

PD-L a fost singurul partid care nu mi-a impus nici un fel de conditii.

Ati avut discutii si cu alte partide?

— Am avut o oferta din partea PSD. Dar mi se pare ca PSD este inchistat in spatele unor reguli impuse de niste lideri care conduc cu mana forte.
La PD-L am gasit un sprijin, am gasit o echipa si, in afara de asta, a contat foarte mult ca, la organizatia Ilfov, presedintele Cristache Radulescu a propus numai oameni tineri, care nu au facut politica niciodata pana acum. Or, daca tot exista votul uninominal, am zis "da".

Nici PD-L nu e lipsit de politicieni contestabili: candidatura lui Ioan Talpes, devotat fostului pre-sedinte Ion Iliescu vreme de multi ani, Eugen Badalan, care a si intrat in Parlament, cu dosar la DNA.

Da. Dar toate partidele au astfel de probleme. Nu poti sa faci curatenie intr-un partid peste noapte si asta e valabil pentru toti. Sunt decizii… Mai ales ca politica este prin excelenta o arta a compromisului. Nu pot eu sa comentez ce candidati au ales alte organizatii ale PD-L. Ceea ce stiu eu e ca la noi in Ilfov s-a mers pe schimbare.

Daca exista votul uninominal, de ce nu ati candidat ca independent?

Eu ma duc in Parlament ca sa promovez legi bune. Parlamentul este un loc al jocurilor politice. Ca sa poti sa promovezi niste legi, ai nevoie de sustinere politica. Ca independent, aceasta sustinere nu exista sau exista numai in masura unor compromisuri care inseamna de fapt tot apartenenta la unul dintre grupurile parlamentare mari. Cred ca am facut bine sa candidez din partea PD-L.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.