Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, cu observatii, proiectul. Potrivit documentului, "structurile Ministerului Internelor si Reformei Administrative au obligatia de a informa persoana vizata atunci cand colectarea si stocarea datelor s-a efectuat fara consimtamantul acesteia si numai daca obiectul activitatilor de prevenire, cercetare si reprimare a infractiunilor, precum si de de mentinere si asigurare a ordinii publice nu mai poate fi prejudiciat prin cunoasterea de catre persoana vizata a faptului ca datele sale cu caracter personal au fost colectate si stocate".

Astfel, structurile MIRA ar avea obligatia de a informa persoana vizata careia i s-a colectat si stocat datele personale in termen de 15 zile de la momentul in care s-a constatat ca individul nu mai reprezinta un pericol concret pentru ordinea publica, arata NewsIn.

Potrivit proiectului de ordonanta, "datele cu caracter personal pastrate in indeplinirea activitatilor de prevenire, cercetare si reprimare a infractiunilor, precum si de de mentinere si asigurare a ordinii publice vor fi sterse atunci cand nu mai sunt necesare scopurile pentru care au fost colectate".

Ordonanta de urgenta este explicata de Executiv prin faptul ca orice intarziere in transpunerea legislatiei Schengen in legislatia nationala "constitue un risc major, care poate duce la reevaluarea Romaniei si intarziere a datei de aderare la spatiul Schengen, data asumata de Romania fiind martie 2011", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.