Tacere, confuzie si ingrijorare. Nicidecum indignare. Aceasta este starea de spirit a intelectualitatii din Romania in cea mai importanta perioada de dupa alegeri, cand pe scena politica se poarta negocieri intense pentru formarea unei majoritati parlamentare.

Daca In urma cu cateva saptamani numai ipoteza unei coalitii PDL -PSD ar fi aruncat in aer societatea civila, acum intelectualii lui Basescu asteapta in liniste un deznodamant pentru ca abia apoi sa-si poata construi un discurs. Contactati de Cotidianul, oamenii de cultura au inchis rand pe rand telefonul fara sa faca vreo declaratie on the record, invocand faptul ca lucrurile nu s-au limpezit inca si solicitand amanarea exprimarii opiniei pana dupa validarea Cabinetului Stolojan.

Andrei Plesu, spre exemplu, spune ca 'nu este in priza', referindu-se la faptul ca nu este la curent cu actualitatea politica din tara, el aflandu-se de o buna bucata de vreme in Germania.

Horia-Roman Patapievici ne-a comunicat marti ca nu poate vorbi pentru ca este in spital, iar Gabriel Liiceanu nu a putut fi contactat. Traian Ungureanu a anuntat ca va zice ce are de spus in editorialul de vineri.

Cativa dintre ei insa si-au asumat pareri on the record fara protectia anonimatului.

'Sunt ingrijorat ca opozitia din Romania este extrem de fragila, eu mi-as fi dorit ca PSD sa faca opozitie. Cu 18% cat are PNL si televiziunile sunt in pericol sa fie manipulate prin vechile comenzi de stat ? la Adrian Nastase, si ziarele, si televiziunea publica, si, in general, si opozitia liberala este in pericol. 70% este o putere enorma', se teme criticul literar Daniel Vighi. El considera ca liberalii sunt vinovati pentru ca au iesit din joc:

'Eu nu vreau sa dau vina pe PNL, dau vina pe Patriciu, pentru ca Norica Nicolai si Crin Antonescu nu au consultat filialele din teritoriu, asa cum democratic a facut-o PSD, pentru ca altfel cred ca ar fi stat lucrurile'.

.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.