Daca In urma cu cateva saptamani numai ipoteza unei coalitii PDL -PSD ar fi aruncat in aer societatea civila, acum intelectualii lui Basescu asteapta in liniste un deznodamant pentru ca abia apoi sa-si poata construi un discurs. Contactati de Cotidianul, oamenii de cultura au inchis rand pe rand telefonul fara sa faca vreo declaratie on the record, invocand faptul ca lucrurile nu s-au limpezit inca si solicitand amanarea exprimarii opiniei pana dupa validarea Cabinetului Stolojan.

Andrei Plesu, spre exemplu, spune ca 'nu este in priza', referindu-se la faptul ca nu este la curent cu actualitatea politica din tara, el aflandu-se de o buna bucata de vreme in Germania.

Horia-Roman Patapievici ne-a comunicat marti ca nu poate vorbi pentru ca este in spital, iar Gabriel Liiceanu nu a putut fi contactat. Traian Ungureanu a anuntat ca va zice ce are de spus in editorialul de vineri.

Cativa dintre ei insa si-au asumat pareri on the record fara protectia anonimatului.

'Sunt ingrijorat ca opozitia din Romania este extrem de fragila, eu mi-as fi dorit ca PSD sa faca opozitie. Cu 18% cat are PNL si televiziunile sunt in pericol sa fie manipulate prin vechile comenzi de stat ? la Adrian Nastase, si ziarele, si televiziunea publica, si, in general, si opozitia liberala este in pericol. 70% este o putere enorma', se teme criticul literar Daniel Vighi. El considera ca liberalii sunt vinovati pentru ca au iesit din joc:

'Eu nu vreau sa dau vina pe PNL, dau vina pe Patriciu, pentru ca Norica Nicolai si Crin Antonescu nu au consultat filialele din teritoriu, asa cum democratic a facut-o PSD, pentru ca altfel cred ca ar fi stat lucrurile'.

.