Liderul UDMR Marko Bela s-a declarat surprins de decizia PSD de a nu accepta o participare UDMR la guvernare, amintind de discutiile recente pe care le-a avut cu liderul PSD Mircea Geoana privind o posibila colaborare intre cele doua formatiuni.

"Presedintele PSD ne-a solicitat de mai multe ori o colaborare cat mai stransa si o guvernare comuna cu acest partid", a spus Marko Bela. El a acuzat PSD ca, prin aceasta decizie, "doreste sa-si asume electoratul sau ideile exprimate de PRM", uitand ca partidul condus de C.V.Tudor nu a castigat nici macar in judetele din Transilvania. "Nu cred ca cineva din Parlamentul Romaniei, in acest moment, ar trebui sa-si asume retorica exprimata de PRM", a adaugat Marko Bela.

Secretarul general al PSD Titus Corlatean a declarat marti ca propunerea ca UDMR sa nu fie acceptata la o guvernare comuna PSD-PD-L a venit din partea "organizatiilor judetene ardelene, si nu numai din Ardeal" si ca spera ca protocolul cu PD-L sa fie semnat cat mai repede.

"A fost un vot si respectam acest vot", a raspuns Corlatean la intrebarea privind posibilitatea ca PSD sa renunte la cerinta ca UDMR sa nu participe la o coalitie de guvernare.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, la finalul sedintei de luni a Comitetului Executiv National, ca social-democratii au votat pentru formarea Guvernului cu PD-L, dar fara UDMR, si cu conditia pastrarii proportiei de la alegeri si a elementelor sociale din programul de guvernare al PSD.

"Avem primul mandat de negociere cu PD-L. (...) Am considerat ca, in acest moment, obligatia noastra este asigurarea stabilitatii in tara", a declarat liderul social-democrat, precizand ca negocierile s-ar putea finaliza prin semnarea unui protocol. "Este o negociere legata de proportia voturilor obtinute si de mandatele din Parlament. Am mandat de a incepe o negociere extinsa cu cei din PD-L si, dupa negocieri si semnarea unui eventual protocol, vom stabili impartirea functiilor", a precizat Geoana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.