Politologul Cristian Parvulescu arata ca seful statului risca sa piarda alegerile prezidentiale daca va intra in conflict si cu noul premier.

Orice disputa politica este un lux in momentul de fata, considera politologul Cristian Parvulescu, care avertizeaza asupra riscurilor ce pandesc noul guvern in 2009, din cauza crizei economice mondiale.

Presedintele Asociatiei 'Pro Democratia' considera ca seful statului nu-si mai poate permite sa aiba o relatie conflictuala cu viitorul prim-ministru, intrucat isi poate periclita sansele de a obtine al doilea mandat.

Parvulescu a spus, 'La masa Adevarului', ca politicienii ar trebui sa decripteze mesajul transmis de electorat la aceste alegeri parlamentare pentru a nu risca, pe fondul dificultatilor economice care vor urma, escaladarea tensiunilor acumulate in societate.

Politologul avertizeaza si asupra faptului ca pericolul amplificarii euroscepticismului romanilor nu este de neglijat.

Adevarul: In cat timp vom afla componenta viitorului guvern?

Cristian Parvulescu: Apropierea dintre cele doua partide mari este redusa, fapt pentru care perioada de negociere se lungeste. Si marja de manevra a presedintelui creste. In conditiile acestea, clamata victorie a dreptei va fi cea care va orienta formarea guvernului. Totul depinde de PNL.

Tenorii PNL au trecut examenul electoral - si Bogdan Olteanu, si Ludovic Orban, si Crin Antonescu -, asa ca cele doua tabere din PNL sunt in momentul de fata pe pozitii si dezbaterea va avea loc in interiorul partidului. Prima optiune ar fi cea a unei opozitii de patru ani sau, in orice caz, a unei opozitii pe un oarecare termen. A doua, a unei guvernari cu PSD si a treia, cu PDL.

In varianta guvernarii alaturi de PDL ar inclina ideologia si discursul privind dreapta. In varianta guvernarii alaturi de PSD ar inclina pragmatismul si obligatiile morale.

PNL nu putea guverna aproape doi ani cu un guvern minoritar, fara sprijinul politic al PSD.

Va prevala, insa, pragmatismul. PNL are posibilitatea sa negocieze, rezultatul sau este apropiat de cel din 2004.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.