Traian Basescu a invitat partidele parlamentare la consultari astazi la Palatul Cotroceni si a convocat noul legislativ pentru 15 decembrie. Basescu a propus partidelor sa vina cu "cea mai responsabila echipa pe care o pot propune".

Pana sa se prezinte la Cotroceni, partidele negociaza frenetic. Dinu Patriciu si Ion Iliescu gandesc la fel: ambii sustin un guvern PSD-PNL sau trecerea ambelor partide in opozitie decat o guvernare comuna cu PD-L.

Prima "optiune naturala" a PD-L ramane PNL in vederea constituirii unei majoritati de dreapta, a anuntat ieri Emil Boc.

Opinia liderilor PD-L este aceea ca au dreptul moral de a nominaliza premierul, iar solutia naturala pentru a forma guvernul o constituie o alianta cu PNL. "In urma alegerilor, a rezultat clar optiunea de dreapta, care a obtinut majoritatea voturilor", a declarat presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc. Acesta a afirmat ca obiectivele partidului sunt formarea Executivului si impunerea prioritatilor din programul sau de guvernare. "Prima optiune naturala a PD-L este PNL, dar nu singura in vederea asigurarii majoritatilor. Speram ca si PNL va citi ceea ce romanii au votat si va actiona in conformitate cu ceea ce au dorit romanii in alegerile din 30 noiembrie", a precizat Emil Boc. Acesta a mai spus ca "este nevoie de echilibru, maturitate si de mult discernamant in aceasta perioada, pentru ca romanii asteapta de la noi responsabilitate, mai putine acuze si certuri reciproce".

Liderul PD-L a afirmat ca dreptul moral de a numi primul-ministru este al partidului sau, dar dreptul ii constitutional ramane presedintelui Traian Basescu. In acest context, democrat-liberalii si-au stabilit ieri, in cadrul Colegiului Director National, echipa de negocieri care se va deplasa la Cotroceni pentru discutii cu presedintele Traian Basescu, din care fac parte Emil Boc, Theodor Stolojan, Vasile Blaga, Adriean Videanu si Gheorghe Flutur. Varianta cel mai mult vehiculata in ultima perioada de premier al PD-L este Vasile Blaga, dupa ce, imediat dupa alegeri, candidatura lui Theodor Stolojan a picat. Desi toate filialele PD-L au sustinut varianta PNL, au existat si voci impotriva. "In PNL sunt tineri cu orgolii si multa prostie", s-a revoltat liderul PD-L Mures, Teodor Giurgea.

In tabara PNL insa: tatonari, calcule, punerea la punct a tacticilor inaintea consultarilor de la Palatul Cotroceni. Premierul a intrerupt chiar, pentru o jumatate de ora, sedinta de Guvern pentru a discuta cu presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si cu ministrul Cristian David. Cu o zi inainte de sedinta Biroului Politic al partidului, miercuri seara, Tariceanu a analizat cu liderii liberali strategia pentru urmatoarele zile, precum si variantele sustinute de filiale. Posibilitatea unei aliante intre PSD si PD-L a provocat reactii sarcastice in tabara liberalilor. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a lansat un atac dur, el sustinand ieri ca PD-L ar "ramane acelasi partid de oportunisti" si ca PNL va discuta - "atat cat vom discuta" - despre o formula de guvernare doar pe baza elementelor de program si de doctrina.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.