Voiculescu agita din nou ideea retragerii trupelor romanesti din Irak. Liberalul Eugen Nicolaescu doreste o dezbatere pe aceasta tema. Boc spune ca „nu se pune problema”.

Opozitia nu renunta la solicitarea ca prezenta trupelor romanesti in Irak sa aiba un termen precis. Mai nou insa, si reprezentantii puterii sustin aceeasi idee.

Partidul Conservator face nota separata

Dan Voiculescu, liderul Partidului Conservator, a anuntat ca "va propune coalitiei guvernamentale retragerea trupelor romanesti din Irak". In acelasi sens a mers si liberalul Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvint al partidului. "Retragerea trupelor din Irak ar trebui sa inceapa sa devina o tema de dezbatere in coalitia majoritara", a spus Nicolaescu. Precizind insa ca este doar o opinie personala, purtatorul de cuvint a apreciat ca "Romania nu ar fi necesar sa consume bani sa stea in Irak si in Afganistan, ci ar trebui sa-si foloseasca banii pentru modernizarea armatei in tara, ca sa fie mai usor compatibila cu NATO". La polul opus al acestor consideratii, presedintele PD, Emil Boc, a reamintit ca la nivelul coalitiei guvernamentale "nu s-a pus si nu se pune problema unei asemenea discutii".

PSD si PPRM vor un calendar al retragerii

O pozitie la fel de radicala are si partidul lui Corneliu Vadim Tudor. "Am stabilit ca nu avem ce cauta acolo. Este momentul sa stabilim in ce mod, corect fata de obligatiile internationale, ne putem retrage de unde n-avem ce cauta. Nu trebuie sa moara romani pe pamint strain", a spus transant vicepresedintele PPRM, Lucian Bolcas. PSD este in continuare un sustinator al retragerii trupelor din Irak, avind insa o pozitie mai nuantata. "Noi am afirmat intotdeauna ca e nevoie de un calendar al prezentei trupelor noastre in Irak. Daca acest calendar ar fi fost in vigoare, nu s-ar fi pus in discutie asa-zisa negociere a politicii externe a Romaniei. Asta nu inseamna ca sintem de acord cu cei care spun ca nu avem ce cauta acolo. Este necesar ca orice misiune externa a armatei romane sa aiba o definire clara a scopului si duratei", a declarat George Maior, fost secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale.

Voiculescu se cere scos de la guvernare

Dan Voiculescu a mai facut ieri un pas in afara guvernarii. Acesta l-a acuzat pe Basescu de faptul ca a nominalizat in mod "nedemocratic" actualul guvern, motiv pentru care Uniunea PSD+PUR nu si-a mai putut pune in aplicare programul electoral. Presedintele PC pare astfel sa-si provoace partenerii de guvernare si totodata sa inceapa tentativele de reconciliere cu PSD.

Voiculescu a anuntat ca PC tot nu sustine schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. "Noi am avut un acord electoral cu PSD-ul, iar efectele acestui acord au inclus formarea consiliilor judetene si locale pina la nominalizarea presedintelui Senatului si al Camerei Deputatilor. Noi facem parte din guvernul Tariceanu, pentru ca ne-am schimbat angajamentul nu din motive de ordin politic, ci din motive de ordin pragmatic, in interesul cetateanului", a explicat Voiculescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.