Presedintele PNL, premierul in functie Calin Popescu Tariceanu, a declarat miercuri ca partidul sau nu a stabilit niciun mandat de negociere, iar singura conditie pentru formarea majoritatii este respectarea programului politic al PNL si al celui propriu, privind cresterea economica.

'Am hotarat impreuna cu colegii mei ca in urmatoarea perioada discutiile pe care le vom avea si care vor trebui sa aiba loc, fara indoiala, pentru formarea unei majoritati puternice si stabile in Parlament sa plece de la cateva premise. In primul rand, este vorba despre programul politic al PNL, bazat pe masuri specifice, liberale, de dreapta, care se bazeaza in acelasi timp pe principii fundamentale liberale care sunt: drepturile si libertatile individului, economia de piata, un sistem fiscal intotdeauna stimulativ pentru economie si pentru mediul de afaceri, accentul pe continuarea formarii unei clase de mijloc consistente in Romania, si, nu in ultimul rand, planul meu de actiune de crestere economica si creare de locuri de munca. Acestea sunt lucrurile care constituie baza discutiilor noastre si pe care nu avem ce sa negociem. In rest, sigur ca sunt multe lucruri de spus, dar PNL nu este dispus sa faca compromisuri pentru a ramane la putere, putem sa servim la fel de bine tara si din opozitie', a expus Tariceanu concluziile la care s-a ajuns in cadrul sedintei BPC.

El a insistat pe ideea conturarii unei identitati liberale pentru 'mersul' societatii.

'Nu exista niciun mandat de negociere. Eu sunt presedintele partidului si am mandat sa negociez daca va fi cazul, dar in acest moment nu vad ce negocieri am putea sa facem. Probabil ca in perioada urmatoare vor incepe discutii exploratorii la care putem sa participam', a afirmat presedintele PNL, care a adaugat ca nu s-a stabilit vreo 'echipa de negociere'.

Intrebat daca functia sa ca premier este negociabila, Tariceanu a raspuns ca ceea ce constituie pentru PNL elementele de discutie sunt programul politic si planul sau de actiune pentru crestere economica.

De asemenea, la intrebarea care dintre programele celorlalte doua partide mari se apropie de PNL, Tariceanu a evitat un raspuns direct. 'Vor ramane ei sa se hotarasca care se apropie de programul PNL', a afirmat el.

De altfel, Tariceanu a negat ca ar exista vreo intalnire in cursul serii de marti intre PNL si PD-L. 'Gresit! Nu exista', a conchis el.

Presedintele PNL a tinut sa informeze despre consultarile avute cu 'partenerii din UDMR', in cadrul carora ambele parti au remarcat buna colaborare din coalitia de guvernare. 'Am decis sa continuam acest parteneriat. Prin urmare, in discutiile care vor urma, PNL se va consulta permanent si vom avea o pozitie comuna, ca adevarati parteneri, cu UDMR', a afirmat Tariceanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.