Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti ca ar fi "un act criminal la adresa interesului national" ca dupa alegeri sa se intre intr-o faza de confruntare politica, reiterand ca principiul conform caruia partidele fac guvernul trebuie sa fie o regula respectata de toata lumea, informeaza NewsIn

"Trebuie sa facem tot ce depinde de noi sa evitam blocajul politic prelungit. Este un act criminal la adresa interesului national ca dupa 30 noiembrie sa se intre intr-o faza de confruntare. Trebuie sa recunoastem un lucru care functioneaza in orice democratie: partidele fac guvernele si majoritatile conduc Romania. Acest lucru trebuie recunoscut de toata lumea si aplicat ca principiu universal, ca regula de aur in Romania in primele cateva saptamani de dupa 30 noiembrie", a declarat liderul social-democrat, repetand de fapt o idee pe care o expune de cateva saptamani potrivit careia presedintele nu are dreptul sa ignore vointa electorala atunci cand desemneaza viitorul premier.

Presedintele PSD a adaugat ca Romania nu isi permite luxul sa piarda " timpul si energia in lupte de putere inutile".

Mircea Geoana declara saptamana trecuta ca presedintele nu trebuie sa puna un premier pe care il place, ci unul care sa respecte rezultatul alegerilor. "Aici nu vorbim de increderea intre persoane, ci de relatia intre institutii. Aici nu e vorba de Mircea Geoana ca persoana, ci de liderul partidului care va castiga alegerile si al Aliantei care va forma guvernul. Nu trebuie sa ne iubim ca sa putem sa colaboram! (...) Din punctul nostru de vedere pastram intacta disponibilitatea de colaborare corecta si institutionala cu presedintele Romaniei cand vom forma Guvernul", i-a transmis el lui Traian Basescu. El a mai spus ca poporul va sanctiona dur pe orice lider care va pune interesul personal inaintea celui general.

Mircea Geoana a reluat apoi ipoteza conform careia presedintele nu are drepturi discretionare atunci cand desemneaza premierul. "Numai vointa poporului va dicta cine este prim-ministru si cine nu este prim-ministru in Romania. Asta ar mai trebui Romaniei, in plina criza, sa mai provocam, din ambitia desarta a unui lider, si o criza care sa ne arunce intr-o profunda criza si economica si sociala. Cei care vor decide cine ii guverneaza sunt romanii, cei care vor decide cine face majoritatea sunt partidele politice din Parlament", a conchis el.

Declaratiile lui Geoana sunt o reactie la afirmatiile recente ale presedintelui Basescu potrivit carora prevederile constitutionale ii permit sa desemneze un premier pe care il agreeaza, nu pe care il impune un partid politic. Basescu a spus la emisiunea "Nasul" ca Tariceanu si Geoana nu indeplinesc un criteriu esential pentru desemnarea in functia de premier, si anume ca nu se bucura de increderea lui.

"Constitutia ne-a facut sa fim dependenti unii de altii. Eu trebuie sa numesc in primul rand un premier in care sa am incredere",a spus presedintele Basescu, adaugand ca in al doilea rand, trebuie sa numeasca un premier care sa nu genereze conflicte intre partide.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.