"Insa, pe de alta parte, o sa va spun un lucru simplu. Eu circul cu o masina Volkswagen. De maine, va asigur ca voi merge cu o masina Dacia. Tot de maine o sa ma uit de zece ori cand ma duc sa fac cumparaturile sa cumpar rosii romanesti, lapte romanesc, unt romanesc. Asa, fiecare din noi putem ajuta chiar economia nostra. Si mai fac un lucru. Nu cumpar decat ceea ce intr-adevar imi trebuie. In situatii de criza toti trebuie sa ne chivernisim mai bine banii. In loc de zece becuri in casa, o sa folosesc doar doua, ca imi ajung", a spus Traian Basescu.

Ce parere aveti de initiativa lui Basescu? Asteptam parerile voastre pe forum!

Presedintele a mai spus ca in Romania se resimt doar efectele crizei de la nivel mondial, iar statul ar trebui sa ajute firmele sa isi pastreze angajatii. "Plecam de la o realitate. Criza nu este generata de Romania. Daca ne referim strict la Europa, tarile din zona euro au intrat in regim de recesiune, a fost oficial anuntat. Romania exporta in aceste tari. 80 la suta din productia noastra se exporta in tarile intrate in recesiune. Pentru astfel de situatii este clar ca si oamenii din Romania suporta efectele recesiunii, pentru ca se reduc importurile. Ceea ce avem noi de facut este ca prin interventia statului, interventie legala, in limite legale, permise de statutul nostru de stat european, sa ajutam companiile sa nu treaca la disponibilizari masive, atat cat o putem face, pentru a diminua efectul recesiunii", a mai precizat Basescu.

Presedintele Traian Basescu s-a aflat luni intr-o vizita la Uzina Ford de la Craiova pentru a se interesa de evolutia investitiilor. Vizita sa a facut parte dintr-o actiune mai ampla, acesta deplasandu-se in cursul aceleasi zile si la uzina Dacia Pitesti si la combinatul Oltchim Valcea, unde a discutat cu administratiile solutii pentru contracararea efectelor crizei economice si asigurarea locurilor de munca.REALITATEA.NET - Băsescu: De mâine, voi merge cu o mașină Dacia și voi cumpăra doar produse româneștiBasescu a anuntat prima masina Ford produsa in Romania

Legat de vizita sa la Ford, presedintele a spus ca, la jumatatea anului viitor, cunsocuta firma va produce prima masina la Craiova, insa costurile investitiei pentru companie vor fi mai mari decat cele estimate initial, din cauza crizei economice mondiale. "Interesul major a fost sa vad daca Ford aplica investitia asa cum a fost planificata. Am discutat si cu managementul si cu reprezentantii sindicatului. Primul meu mesaj a fost ca intre sindicat si management trebuie sa existe un parteneriat pentru ca aceasta investitie sa mearga mai departe. Mesajul principal pe care l-am primit de la managementul companiei este ca va continua investitia si ca nu se pune problema sistarii investitiei. Ce este de observat, pentru ca aici nu discutam despre o mica investitie, aceasta continua in conditii noi de creditare, cu un credit mai scump. De aceea am tinut sa ma intalnesc si cu sindicatele si m-a bucurat pozitia lor ca vor fi partenerii managerilor pentru ca primele masini sa iasa de la Ford Craiova in a doua parte a anului viitor, ceea ce sunt convins ca se va intampla", a spus Traian Basescu.

Presedintele a mai precizat ca promisiunea guvernului de a reabilita infrastructura este in continuare in atentia managementului Ford.

"In acelasi timp, problema rezolvarii obligatiilor pe care si le-a asumat Guvernul Romaniei este un alt subiect in atentia managementului, imbunatatirea infrastructurii feroviare, rutiere, lucruri care trebuie facute. In acelasi timp, suportul pentru recalificarea fortei de munca sau pentru adaptarea calificarii fortei de munca la noile tehnologii, care sunt tehnologii de varf in lume. In concluzie, investitia merge inainte, iar anul viitor, in a doua jumatate, vom avea prima masina Ford la Craiova, lucru pentru care multumesc investitorilor si lui Ford", a adaugat presedintele.

Totodata, Traian Basescu a mentionat ca uzina nu va face disponibilizari, ba dimpotriva, incepand cu luna ianuarie, va face angajari si traininguri. "Din decembrie, un nou modul de pregatire va fi gata pentru implementare, din ianuarie tot mai multi oameni vor fi pregatiti pentru noile tehnologii, dar nu cred ca in momentul de fata putem discuta despre angajari masive. Este o investitie in curs. Angajarile, probabil, vor fi mai consistente in apropierea inceperii productiei, ar pana atunci se gaseste forta de munca", a spus Basescu.