"Cred ca nu e rau ca dezbaterea bugetului de amana. In principiu, am fi vrut ca intr-un termen rezonabil sa se adopte bugetul dar, dupa cum vedeti, acest lucru nu se va intampla. Aceasta intarziere ar putea sa ne dea posibilitatea sa regandim bugetul, vom vedea care va fi formula de Guvernare, cum va arata Parlamentul. Putem avea o alta viziune, un buget gandit pe baza unor programe, reducerea cheltuielilor si a aparatului central", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele UDMR, Marko Bela.

Liderul UDMR este de parere ca solutia pentru a reduce "jungla" institutiilor centrale si a reduce substantial cheltuielile bugetare este descentralizarea. "Ne-am chinuit in acesti ani sa rationalizam aceasta jungla a institutiilor centrale, am reusit cate ceva, dar suntem foarte departe inca de solutie. Avem o serie de agentii, autoritatii, oficii, servicii si asa mai departe, o jungla, si trebuie sa reducem acest lucru (..) prin comasari si printr-un transfer la autoritatile locale", a aratat Marko Bela.

De altfel, liderul UDMR a spus ca descentralizarea este principala prioritate a Romaniei, fara transferul catre autoritatile locale si judetene a atributiilor unor institutii centrale nefiind posibila reforma.