Presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a declarat luni, la intalnirea liderilor liberalilor din sud-estul Europei, ca Romania sustine "neconditionat" largirea Uniunii prin cuprinderea Balcanilor de Vest.

"Romania este o sustinatoare neconditionata a acestui proces de continuare a largirii. Datorita pozitiei geografice, Romania este interesata ca acest proces de extindere sa se completeze cu zona Balcanilor de Vest. In calitate de prim-ministru, am incercat sa intretin relatii cat mai solide cu tarile din Balcanii de Vest si sa incercam sa-i mobilizam pe calea reformelor neceare pentru a indeplimi criteriile de aderare", a afirmat Tariceanu. El a amintit de stadiul avansat al negocierilor in care se afla Croatia si de faptul ca Macedonia si Serbia au semnat Acordul de stabilitate si asociere. "Este de datoria noastra a continua acest proces pentru a crea in zona Balcanilor o zona de stablitate, de securitate, de prosperitate", a conchis el.

Tariceanu a adaugat si faptul ca, in aceasta perioada de criza economica si financiara, liberalii au un cuvant important de spus "in acest moment in care tendinte de a se introduce sisteme protectioniste si a se reveni la un dirijism puternic sunt extrem de manifeste".

La randul sau, presedintele ELDR, Annemie Neyts-Uyttebroeck, a tinut sa-si inceapa discursul prin a-si exprima condoleantele pentru tragicul accident care a avut loc in mina Petrila, acum doua zile si si-a aratat sustinerea fata de familiile victimelor. Liderul ELDR a avut si un moment de confuzie, in care a confundat capitala Romaniei cu cea a Ungariei. "Suntem in Budapesta... in Bucuresti... o, Doamne, este inca dimineata devreme, imi cer scuze! Suntem in Bucuresti, scrie Bucuresti aici", s-a corectat ea.

Annemie Neyts-Uyttebroeck si-a amintit de prima sa vizita la Bucuresti, in 1990, si a apreciat cat de mult s-a schimbat Capitala. "Acum 20 de ani era un oras trist, era multa tristete cu mult gri, acum este o capitala vie a unei tari foarte vii, o tara care cauta mai multa forta de munca. Aveti nevoie de oameni care sa vina sa lucreze in Romania pentru ca nu sunt destui oameni", a afirmat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.