Guvernul a anuntat, miercuri, ca a declasificat stenograma sedintei din 29 decembrie 2004, in care s-a discutat supendarea preluarii creantelor RAFO si Carom de catre AVAS, dupa ce APADOR-CH a obligat Executivul in instanta sa ii dea stenogramele sedintelor din 2001-2004 despre RAFO.

Secretariatul General al Guvernului precizeaza, miercuri, printr-un comunicat, ca printr-o hotarare data pe 10 noiembrie, s-a aprobat declasificarea punctului 9 din stenograma sedintei Guvernului din data de 29 decembrie 2004. Acesta se referea la proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru suspendarea aplicarii prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.101/2004, data de Guvernul Nastase, privind preluarea de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a unor creante fiscale asupra societatilor comerciale RAFO Onesti si Carom Onesti.

"Aprobarea acestui proiect de Ordonanta de Urgenta a Guvernului se impunea din cauza neconcordantelor dintre angajamentele asumate prin Programul de Guvernare pentru perioada 2005 – 2008, aprobat prin Hotararea Parlamentului nr.24/28.12.2004, si unele reglementari aprobate anterior acestei date, fapt ce a condus la necesitatea corelarii lor cu noile cerinte", sustine comunicatul SGG.

Comunicatul precizeaza ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.142 din 29 decembrie 2004 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.1280 din 30 decembrie 2004.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania-Comitetul Helsinki a cerut, inca din 2005, in instanta, stenogramele sedintelor din Guvern in care s-a discutat despre RAFO, intre 2002 si 2004.

Astfel, dupa ce Guvernul a pierdut procesul, inclusiv in caile extraodrinare de atac, APADOR a primit, in 2006, doua dintre cele trei stenograme care se refereau la RAFO. Prima era din 2001 si se referea la masuri de redresare econonomica pentru finalizarea privatizarii RAFO, iar a doua era despre ordonanta prin care Guvernul Nastase a decis preluarea creantelor RAFO si Carom de catre AVAS, declara directorul executiv al APADOR-CH, Diana Hapneanu.

"Nu au vrut sa ne-a comunice, desi au pierdut procesul si toate caile extraordinare de atac, pentru ca nu au facut dovada ca sunt clasificate stenogramele. A fost un circ, ne-au cerut inclusiv certificat ORNISS. Am deschis un nou proces, pe legea contenciosului administrativ, prin care am cerut amendarea sefilor Secretariatului General al Guvernului, pentru a primi si a treia stenograma", afirma Hapneanu.

Reprezenatantul APADOR mai spune ca asociatia a reusit, astfel, sa ii amendeze pe Mihai Voicu, Radu Stroe si Ilie Bolojan, toti fosti secretari generali ai Guvernului, iar luna trecuta a inceput procesul si impotriva lui Gabriel Berca.

"Nu stiu de ce ne-au dat acum aceasta stenograma, dupa ce acum doi ani le-au dat pe cele din guvernarea Nastase. Banuiesc ca s-au impotrivit atat ca sa nu creeze un precedent la propriile lor stenograme", a mai spus Diana Hapneanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.