Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a declarat marti ca noua ordonanta privind majorarea graduala a salariilor profesorilor arata "instabilitatea" Executivului si s-a aratat ingrijorat de "deciziile luate pe picior" si care "au zapacit total" sistemul de salarizare, relateaza NewsIn.

"Recenta masura a Guvernului Tariceanu de a emite o noua ordonanta de urgenta (...) demonstreaza din nou ca acest guvern este instabil", a criticat marti prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan. El a subliniat ca "Tariceanu s-a razgandit din nou" si s-a aratat ingrijorat de modul de guvernare din Romania "cu decizii luate pe picior, de pe o zi pe alta, cu introducerea a noi principii in sistemul de salarizare, pe care l-au zapacit total". Stolojan a remarcat ca masura luata de Executiv privind cresterea salariilor subdimensionate "suna frumos", insa s-a intrebat retoric daca se doreste "o nivelare, o tasare" a tuturor lefurilor din Romania.

Executivul a adoptat luni seara, dupa votul anterior din Senat impotriva ordonantei din 28 octombrie de amanare a cresterilor salariale, o alta OUG ce prevede majorarea graduala a salariilor dascalilor, anul viitor. Astfel, potrivit premierului Tariceanu, debutantii din sistemul preuniversitar ar urma sa beneficieze de cea mai mare crestere, respectiv 28% in doua etape - 1 martie si 1 septembrie 2009.

Guvernul a anuntat marti ca premierul Tariceanu i-a transmis marti presedintelui CCR, Ioan Vida, o informare potrivit careia prin Ordonanta de Urgenta adoptata luni se abroga OUG de prorogare a Legii privind majorarea salariilor profesorilor cu 50%, prin urmare sesizarea avocatului poporului a ramas fara obiect.

„Avand in vedere ca prin dispozitiile ordonantei de urgenta recent adoptate se abroga OUG 136/2008, consideram ca exceptia de neconstitutionalitate, ridicata direct de Avocatul Poporului, prin sesizarea 9091 din 3 noiembrie 2008, a ramas fara obiect”, se arata in informarea transmisa Curtii Constitutionale de premierul Tariceanu, potrivit unui comunicat remis marti de Guvern.

Curtea Constitutionala a asteptat, marti, prezentarea punctului de vedere al Guvenului, insa Executivul a trimis un fax prin care anunta ca a abrogat ordonanta de urgenta din 31 octombrie, prin care se amana pana in aprilie 2009 cresterea cu 50% a salariilor profesorilor. Dupa ce judecatorii au primit de la Monitorul Oficial textul ca atare al ordonantei aprobate de Guvern luni seara, pe 10 noiembrie asadar, si-au dat seama ca nu tot textul ordonantei din octombrie este abrogat, ci numai primul articol. Ei au constatat, astfel, ca ramane temei de discutie pentru sesizarea formulata de Avocatul poporului, de vreme ce au ramas in vigoare doua din cele trei articole ale Ordonantei din 31 octombrie, cea considerata de Avocatul poporului neconstitutionala.

Judecatorii Curtii Constitutionale se reunesc si miercuri pentru a decide daca amanarea pana in aprilie 2009 a cresterii salariilor de profesori, toti cu exceptia celor debutanti, este sau nu constitutionala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.