Desi mai sunt trei saptamani pana la alegeri, partidele de opozitie incearca sa dea jos Cabinetul Tariceanu printr-o motiune de cenzura.
Senatorii si deputatii dezbat astazi si voteaza motiunea de cenzura „Educatia ramane, Guvernul pleaca“, semnata de 94 de parlamentari PD-L, 34 din PRM si reprezentantul minoritatii rome, Nicolae Paun. Aceasta este cea de-a sasea motiune de cenzura care se dezbate in legislatura 2004-2008. Dintre celelalte cinci, trei au fost depuse de PSD impotriva Cabinetului Tariceanu I (PNL - PD-L - UDMR) si celelalte doua impotriva Cabinetului Tariceanu II (PNL - UDMR), una apartinand PD-L si cealalta PSD. Primele patru motiuni au fost respinse la vot, ultima a inregistrat mai multe sufragii pentru, dar insuficiente pentru a fi adoptata.

Pentru ca motiunea de astazi sa fie adoptata sunt necesare 232 de voturi pentru.

Este foarte dificil de anticipat care va fi rezultatul scrutinului. Autorii motiunii se bazeaza in primul rand pe cele 135 de voturi sigure ale parlamentarilor PD-L si PRM. Alte voturi pentru sunt asteptate sa vina din zona minoritatilor si din cea a independentilor.

Presedintele PC, deputatul Daniela Popa, a declarat ieri pentru Cotidianul ca „vom decide in sedinta de grup parlamentar cum vom vota“. Totusi se pare ca in PC decizia a fost luata. Senatorul Marius Marinescu ne-a precizat ca, oficial, nu va fi votata „ipocrizia PD-L“. „Cred ca vor fi totusi 70-80 de senatori si deputati din PSD si PC care vor vota in favoarea motiunii. Este vorba in primul rand despre cei care nu mai candideaza si care nu mai pot fi controlati de conducerea partidelor si de unii care candideaza, dar au sanse foarte mici.“ Liderii PSD au precizat inca de saptamana trecuta ca nu agreeaza initiativa PD-L, considerand-o mai mult ca fiind o actiune electorala si o incercare de blocare a alegerilor din 30 noiembrie.

Contactat de Cotidianul, Miron Mitrea a mentionat ca „din cate stiu, in ultimele zile se vorbea de o abtinere la motiune. Maine (luni - n.a.), conducerea PSD va lua decizia finala“. Totusi, ieri, la Realitatea TV, fostul ministru al Invatamantului din guvernarea Nastase, Ecaterina Andronescu, desi a evitat sa spuna clar ce va face PSD luni, a afirmat ca „nu este exclus sa votam motiunea“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.