Absorbtia fondurilor europene este o masura de grad 0 pentru Romania. Daca azi tara noastra este codasa UE, este din cauza ministrilor PD si PNL. Ministrii democrati au fost in principalele ministere care s-au ocupat cu absorbtia: Gheorghe Flutur, Anca Boagiu si Sulfina Barbu. Scandalul, cearta si incompetenta reprezinta explicatia pentru care Romania este, alaturi de Germania, contribuabilul net al fondurilor pentru bugetul UE, numai ca Germania isi permite“, a spus Geoana, referindu-se la faptul ca, din cauza ca Romania n-a reusit sa absoarba fondurile care-i erau destinate, banii respectivi s-au intors in bugetul Uniunii.

Liderul social-democratilor a mai spus ca strategia PSD pentru este inspirata de la noul presedinte al SUA, Barack Obama. „Strategia PSD pentru urmatoare guvernare, una de stanga, reprezinta indepartarea capitalismului extrem, dar si a socialismului de moda veche. Este un exemplu ce pleaca de la Obama, din SUA, si ajunge pana la noi. Adica trebuie o schimbare cu adevarat a guvernului si stucturilor sale, nu doar predarea unei stafete de la un partid la altul. Societatea romaneasca trebuie schimbata de la temelii“, a adaugat senatorul PSD.

Totodata, Mircea Geoana a precizat ca Romania se afla intr-o criza care este gata „sa dea cu noi la podea“ si avertizeaza ca, in acest an, deficitul bugetar trebuie sa se incadreze sub procentul de 3%. „Suntem intr-o criza care ne-a cuprins si care este gata sa dea cu noi la podea. Este vorba despre bani europeni si este vorba despre banii pe care PSD i-a adunat, iar guvernarea PNL i-a risipit. Din pacate, Romania, dupa patru ani de guvernare de dreapta, este intr-o criza. In 2004, guvernarea social-democrata a lasat o crestere economica de 8,7% si un deficit bugetar de 1,5%. Acum, dupa o guvernare de dreapta, deficitul bugetar este de 15%! Trebuie sa ne incadram in acest an la un deficit de sub 3% pentru a putea supravietui. Acest tip de imprudenta a guvernarii a participat la aducerea Romaniei in aceasta criza. Liderii de dreapta trebuie sa puna capat urii si invrajbirii pe care o au“, a mai spus liderul PSD.

La finalul discursului, Geoana a precizat ca la nivelul Comisiei Europene exista o nemultumire fata de ritmul lent in care au loc transformarile de dupa aderarea la UE a Romaniei. „La CE exista o nemultumire vizavi de ritmul lent in care au loc transformarile in tara noastra de dupa aderarea Romaniei la UE. Este o anumita atmosfera negativa vizavi de Romania si Bulgaria. CE va avea o atitudine mai severa fata de aceste doua tari. Vom fi tratati cu un grad mai mare de scrupulozitate“, a declarat liderul social-democrat.