Presedintele ANI Alexandru Macovei i-a transmis sefului Consiliului National de Integritate o scrisoare prin care ii cere sa faca toate demersurile legale pentru revocarea din CNI a avocatei Alice Draghici, in urma imixtiunii acesteia in activitatea de verificare desfasurata de inspectorii ANI.

Alexandru Macovei argumenteaza in scrisoarea adresata presedintelui CNI ca independenta operationala a Agentiei este consacrata prin lege, astfel ca, in activitatea desfasurata, reprezentantii ANI " nu vor solicita sau primi dispozitii privind derularea verificarilor de la nicio o autoritate publica, institutie sau persoana, potrivit principiului independentei operationale".

"Din aceasta perspectiva, interventia unui membru al Consiliului National de Integritate in cursul unui dosar de verificare, constituie o neindeplinire evidenta a atributiilor legale", se precizeaza in scrisoarea semnata de Alexandru Macovei. Presedintele ANI subliniaza ca aceasta situatie este sanctionata de Legea nr.144/2007, care prevede ca "mandatul de membru inceteaza, inainte de termen, prin revocare de catre Senat, pentru neindeplinirea atributiilor legale (...)".

Presedintele ANI explica in scrisoare ca nu a adresat direct Senatului cererea de revocare din CNI a avocatei Alice Draghici, intrucat legea nu distinge in privinta calitatii persoanelor care, constatand neindeplinirea atributiilor legale, pot solicita Senatului sa aprecieze asupra acestui fapt. "Apreciem drept corect si moral demersul nostru de a solicita Consiliului National de Integritate sa efectueze toate demersurile ce se impun pentru revocarea mandatului de membru al CNI al doamnei Alice Draghici", se precizeaza in finalul scrisorii adresate de presedintele ANI sefului Consiliului National de Integritate, Nicu Marcu.

Agentia Nationala de Integritate a demarat saptamana trecuta procedura de verificare a averii avocatei Alice Draghici, membru al CNI, pentru nedepunerea declaratiei de avere in termenul stabilit de lege, dar si aplicarea unei amenzi de 500 de lei, potrivit unor surse din ANI.

Reprezentanta Partidului Conservator (PC) in Consiliu a precizat ca veniturile sale provin din avocatura, iar indemnizatiile pe care le primeste in calitate de membru al CNI sunt depuse pe un card. "Nu m-am atins de ele (de indemnizatii n.r.) si, credeti-ma, ca nu intamplator!", a declarat Draghici. Ea a spus ca procedura de control nu o va impiedica sa isi faca datoria de membru al CNI, pentru ca a primit un mandat din partea PC, iar Senatul, desi a luat cunostinta de conflictul dintre ea si ANI, a considerat ca trebuie sa-si continue activitatea. Ea a spus ca, desi legea prevede un sistem de control reciproc ANI-CNI, atributiile de control ale Consiliului sunt limitate. "De fapt noi suntem controlati, devine evident!", a declarat avocata.

Membrii CNI au decis, in cadrul sedintei de joi, sa se delimiteze public, printr-un nou comunicat, de orice conflict de genul celui izbucnit intre Alice Draghici si conducerea Agentiei si sa-si reitereze sustinerea fata de Agentia Nationala de Integritate. Primul comunicat a fost remis la scurt timp dupa izbucnirea scandalului. "Consiliul National de Integritate se delimiteaza de orice manifestari care pot aduce atingere indeplinirii atributiilor Agentiei Nationale de Integritate in conditii de impartialitate si obiectivitate", se arata in document.

Avocata Alice Draghici i-ar fi amenintat, in luna septembrie, pe inspectorii de integritate si conducerea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), cerandu-le sa opreasca verificarile in cazul chirurgului Serban Bradisteanu. Alice Draghici le-a cerut acest lucru reprezentantilor ANI in calitate de avocat al medicului Bradisteanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.