Partea romana va aduce in discutie vineri, la Bruxelles, la summitul european informal, problema atacurilor in urma unor tranzactii de tip swap asupra monedei nationale, a declarat marti purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru, citat de NewsIn

Partea romana va aduce in discutie vineri, la Bruxelles, la summitul european informal, problema atacurilor in urma unor tranzactii de tip swap asupra monedei nationale, a declarat marti purtatorul de cuvant al Guvernului, Camelia Spataru.
Membrii Cabinetului au discutat in sedinta de marti a Guvernului pozitia Romaniei la summitul european informal. Discutia a avut loc in baza unei Note prezentate in sedinta de Ministerul Afacerilor Externe.

"Printre mesajele pe care Romania le va da va fi si cel transmis deja public de prim-ministru cu privire la atacurile de tip swap asupra monedei nationale. Asa cum a precizat si in interventiile publice anterioare, premierul insista ca monedele nationale din statele non-euro sa fie protejate de atacurile speculative", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului.
Liderii UE vor lua vineri in discutie masurile care se impun in contextul crizei economico-financiare internationale.
Tariceanu a avut convorbiri cu premierii Poloniei, Ungariei si Bulgariei pentru a formula un punct de vedere comun, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Premierul a anuntat luni ca va discuta cu omologii sai pentru a pune la punct o pozitie comuna cu privire la operatiunile speculative asupra monedelor nationale, facute de bancile salvate de la faliment cu ajutorul banilor publici.
"Dorim sa articulam o pozitie comuna. Nu mi se pare normal ca in anumite tari bancile sa fie salvate cu bani publici si, dupa aceea, aceleasi banci sa faca operatiuni speculative pe moneda romaneasca. Cu alte cuvinte sa faca operatiunile speculative si sa faca profit pe carca contribuabilului roman. Aceste lucruri trebuie rezolvate", a declarat Tariceanu.
Forintul, zlotul si leul au fost in ultimele saptamani tinta unor speculatii intense, care le-au sporit volatilitatea.
Pe piata romaneasca, leul s-a ieftinit rapid la inceputul lunii trecute, atingand, in 6 octombrie, cotatii de peste 3,98 lei/euro, pentru ca, in 22 octombrie, cursul sa coboare sub 3,60 lei/euro.

"Este un atac esuat asupra leului. S-au format pozitii lungi pe leu, finantate de regula prin operatiuni de tip swap si, cand nu s-au mai putut finanta, s-au prabusit. Ca orice prabusire, scoate fum, iar fumul s-a vazut in piata monetara", declara in 20 octombrie guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.