Judecatoria Sectorului 1 a respins ca neintemeiata actiunea formulata de Posta Romana in procesul in care compania cere despagubiri de 1 leu lui Cosmin Gusa, in urma unor declaratii facute de acesta, ce ar fi adus prejudicii companiei. Decizia Judecatoriei Sectorului 1 nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs, anunta NewsIn

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a anuntat, pe 19 noiembrie 2007, ca il da in judecata pe presedintele Partidului Initiativa Nationala, Cozmin Gusa, in urma unor afirmatii la adresa companiei, care i-ar fi cauzat acesteia grave prejudicii. Declaratiile lui Gusa se refereau la asociererea Postei Romane cu o firma privata in legatura cu un teren pe Calea Victoriei, ce ar fi fost subevaluat.

"Cozmin Gusa, in spiritul dreptatii, porneste o investigatie si sesizeaza lucruri care n-au nicio legatura cu realitatea, lucruri pe care apoi incepe sa le valorifice. Dumnealui spune ca terenuri din domeniul public sunt date unor firme fara licitatie si subevaluate. Acestea sunt acuze foarte grave. Valoarea cladirii era cu minus privind costurile de demolare si nu cum a zis Cozmin Gusa, ca era subevaluata. Ca dovada exista raportul de evaluare", a declarat directorul CNPR, Mihai Toader.

Reprezentantii companiei au mai spus ca CNPR a avut in proprietate Palatul Postelor din Calea Victoriei 112, imobil care nu a mai fost retrocedat, iar guvernantii au facut un act corect in 1996, cand, printr-o hotarare de guvern au dat in administrare Postei imobilul, pentru ca la acea vreme compania opera ca regie autonoma. In 1998, toate proprietatile au trecut in administrarea Postei Romane, inclusiv aceasta proprietate.

"Niciodata CNPR nu a avut sub administrare bunuri din domeniul public si aici ma refer la titlurile de proprietate. In 1998, 1999 si chiar 2001, acest bun era in cadrul companiei private Posta Romana. In 2005, conducerea executiva a continuat un demers ce a inceput din 2001, cand s-a decis ca alaturi de alte bunuri, cladirea va face obiectul unei valorificari. Astfel, in 2004, pe baza unei hotarari AGA s-a organizat o licitatie", a spus Toader. El a adaugat ca pentru a avea certitudinea ca aceasta licitattie va fi mai mult decat corecta, s-a adresat lui Radu Timofe de la SRI si lui Gheorghe Fulga. In plus, cladirea din Calea Victoriei 133 - 135 reprezenta un risc enorm in cazul unui cutremur, a mai spus Toader. Conform unui studiu, proiectul imobiliar va aduce Companiei Nationale Posta Romana 200 milioane euro, iar statului ii va aduce taxe si impozite de un milion euro pe an, pe lana alte profituri, au mai spus reprezentantii CNPR.
"Acest teren care are un statut atat de clar a fost obiectul unei licitatii publice cu preselectie in doua faze, fiind aleasa cea mai buna oferta. Sunt deranjat ca acest demers managerial este vehicul pentru un scandal politic. In plus, Cozmin Gusa a mentionat ca nu doreste sa obtina avantaje economice, ci este vorba despre alte increngaturi. Suspectez ca in spatele acestei presiuni mediate sunt de fapte acte politice", a mai spus Toader.

Cozmin Gusa declara, pe 9 in septembrie 2007, ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, este cercetat de DNA pentru o fapta pe care a savarsit-o in aprilie 2007. Gusa sustinea ca este vorba de o asociere ilegala a Postei Romane, pe baza unui ansamblu imobiliar, care s-a facut fara licitatie publica si care s-a facut in conditiile in care acel ansamblu avea calitatea de proprietate publica a statului si nu putea intra in asocieri patrimoniale. In plus, Gusa a mai spus ca acel ansamblu, situat in Calea Victoriei, a fost subevaluat de circa douazeci de ori.

DNA a anuntat, la scurt timp dupa declaratiile lui Cozmin Gusa, pe 18 septembrie, ca a cerut aviz de la Cotroceni pentru inceperea urmaririi penale a ministrului justitiei, Tudor Chiuariu si a fostului ministru al comunicatiilor, Zsolt Nagy, in dosarul vizand imprejurarile in care Compania Posta Romana a intrat in posesia unui imobil.
Potrivit procurorilor anticoruptie, investigatiile in acest dosar vizeaza verificarea imprejurarilor emiterii H.G. 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de catre Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei si Ministerul Justitiei, precum si a documentatiei si avizelor necesare.
DNA a precizat ca, in cadrul acestui dosar, in cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei stiri aparute la 25 aprilie 2007 pe postul de televiziune „The Money Channel” legata de asocierea Postei Romane cu doua societati comerciale pe actiuni, procurorii au extins verificarile cu privire la modul in care, imobilul situat in Bucuresti, Calea Victoriei nr. 133-135, definit ca fiind proprietate publica a statului, conform H.G. 550/1996 si H.G. 1034/2001, a fost constituit de catre Compania Nationala Posta Romana ca aport la capitalul social al unei firme private, Imopost Developments S.A.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.