Aceasta este cea de-a doua intalnire convocata de Tariceanu pe tema crizei economico-financiare, premierul discutand si la inceputul saptamanii trecute cu mai multi economisti romani, pe acelasi subiect.

Analistul economic Daniel Daianu a declarat, la finalul intrevederii de saptamana trecuta, ca grupul de experti a evaluat eventualele masuri de sprijinire a firmelor mici si mijlocii, in contextul crizei financiare internationale, care a ingreunat accesul la finantare pentru IMM-uri.

"Au fost evocate anumite masuri pentru sprijinirea IMM-urilor. Ce este o certitudine - pentru ca asa este peste tot, nu este vorba numai despre Romania - in UE se vorbeste despre un fond de aproximativ 30 de miliarde de euro care sa sprijine ramanerea pe linia de plutire. Nu pot sa vorbesc despre dezvoltarea IMM-urilor fiindca acestea vor suferi cel mai mult ca urmarea a inaspririi conditiilor pe piata de credit. Si atunci, acest fond urmareste sa inlesneasca accesul la obtinerea de imprumuturi", a explicat Daianu.
Europarlamentarul a adaugat ca, in Romania, este important modul in care se acorda potentialele facilitati fiscale, printre altele pentru a nu pune presiuni pe bugetul de stat.

"Ceva similar se poate gandi si in Romania, insa aici trebuie sa identifici unde sa localizezi facilitatea fiscala, sa intelegem ca asemenea facilitati inseamna o povara pentru buget si trebuie sa fii atent cui dai, pentru ca, daca se duc unde nu trebuie, nu am facut nimic", a mai declarat europarlamentarul Daniel Daianu.

Surse prezente la discutie au declarat, pentru NewsIn, ca in discutie s-a luat si riscul unei temperari abrupte a cresterii economice incepand de anul viitor, de care Guvernul este constient, desi "prognoza oficiala ia in calcul o varianta mai optimista pentru avansul produsului intern brut in 2009".