Prim ministrul Calin Constantin Anton Popescu Tariceanu i-a acuzat astazi pe sindicalisti ca mint in privinta salariilor cadrelor didactice, sustinand ca acestea sunt mult mai mari decat se pretind acestia. Declaratiile premierului, facute cu ocazia vizitei efectuate la o fabrica de echipamente pentru industria petroliera din Campina, sunt insa la fel de nerealiste ca cele pe care le critica.

"Ei spun (liderii sindicali n.r.) cat e salariu de baza. Stiti cate sporuri sunt in invatamant? Douasprezece. Spor neuropshihic, spor de mediu rural, spor de dirigentie sau de ore suplimentare. Cat are norma, nu spune nimeni. Stiti cate ore are pe saptamana? Paisprezece ore pe saptamana pentru un profesor si patru ore pentru un profesor universitar", le-a spus miercuri premierul angajatilor unei fabrici private de echipament pentru industria petroliera din Campina.

Taricenu le-a reamintit muncitorilor ca salariile profesorilor sunt platite din impozitele pe salariile lor, subliniind astfel faptul ca profesorii ar trebui sa inteleaga ca totul se obtine cu efort. "In educatie, in 4 ani, salariile au fost majorate cu 93%. Una este cand creste cifra de afaceri si ai de unde", a conchis Tariceanu.

Premierul a uitat insa sa mentioneze ca nimic plus o majorare de 93% rezulta un nimic…dar unul mai mare. Tariceanu ar trebui sa se intereseze despre adevaratele salarii din invatamant si abia apoi sa inceapa campania de denigrare a cadrelor didactice.

Greu de crezut ca premierul stie despre salariile de mizerie ale profesorilor de liceu. Va prezentam in continuare doar cateva exemple dintr-un liceu cu prestigiu din judetul Mures, care arata discrepanta dintre declaratiile premierului si realitatea salariilor din invatamant.

  • Un profesor cu Gradul 1, absolvent al “Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca” (5 ani de studii) si absolvent al unor studii post-universitare de Informatica (2 ani de studii) si cu o vechime de 25 de ani in invatamant are un salariu net de 11 milioane (lei vechi) pe luna. Bineinteles, cum cu o astfel de suma nu se poate trai, la acest salariu se adauga ore suplimentare (+5 milioane lei vechi) si un salariu de merit si astfel se ajunge la 18 milioane de lei vechi pe luna. Dar ce inseamna salariul de merit? Ei bine, salariul de merit inseamna ca profesorul respectiv face multe activiti extracurriculare si are un numar mare de elevi participanti la olimpiada nationala la materia predata de el. Acest salariu de merit se obtine insa printr-un concurs de dosare si este valabil doar un an, si in plus acest salariu se acorda doar la 15% din personalul didactic al unei scoli.

  • Un profesor debutant, proaspat absolvent de facultate (minim 4 ani + 1 de masterat) are un salariu net de 7 milioane pe luna, iar cu ore suplimentare ajunge la 9 milioane pe luna.
  • Un profesor de liceu cu o vechime de peste 30 de ani in invatamant are un salariu net de 17 milioane de lei vechi pe luna.

Amintim ca mai multi membrii PNL au sugerat in ultimele saptamani ca profesorii ar avea dreptul sa ceara aceasta majorare daca chiar ar merita-o, dar la noi nu se pune aceasta problema deoarece, dupa cum sugereaza unii membrii PNL, profesorii nu muncesc suficient pentru a merita aceasta majorare.

Niciun Sindicat nu a putut fi contactat pentru a da o replica declaratiilor premierului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.