Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat joi, la Tg Mures, ca politicienii romani care au atacat vehement declaratiile lui referitoare la obligativitatea invatarii limbii maghiare pentru copiii romani din Ardeal sunt in campanie electorala, transmite corespondentul NewsIn

„Nu eu sunt in campanie cand spun asa ceva, ci cei care se impotrivesc sunt in campanie, dupa parerea mea. Si e pacat ca unii ultranationalisti simt acum ca au primit o tema foarte placuta, fiindca eu am spus acest lucru nu gandindu-ma la campanie si la alegeri, ci la viitorul nostru comun”, a spus Marko Bela.

Acesta a adaugat ca este foarte importanta gasirea unei solutii avantajoase pentru ambele parti. „Sunt absolut convins ca ideea reciprocitatii e importanta in aceasta zona si trebuie sa cautam solutii prin care sa asiguram aceasta reciprocitate. Dintr-un anumit punct de vedere, ma bucur totusi ca are loc o dezbatere pe aceasta tema, deocamdata destul de negativa, dar hai sa speram ca va fi si altfel”, a afirmat liderul maghiar.

Intrebat daca el crede ca declaratia premierului Ferenc Gyurcsany potrivit careia „in unele tari discutiile despre autonomie sunt o blasfemie” se refera si la Romania, Marko Bela a spus ca presa trebuie sa raspunda la aceasta intrebare.

„Pentru mine nu este o blasfemie ci un deziderat rational, logic, care ajuta la rezolvarea problemelor legate de convietuire. Am impresia ca incet, incet nici majoritatea romaneasca nu va aborda aceasta problema ca o blasfemie. Deja acceptam ideea autonomiei locale si a altor forme de autonomie. Si se va accepta si autonomia pe care noi vrem sa o promovam”, a aratat liderul unional.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.