Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Miercurea Ciuc, ca toate regiunile din Romania au nevoie de libertate si autonomie,in sensul luarii deciziei la nivelul comunitatii, si apreciat ca el insusi este 'un om care isi permite libertati dincolo de limita pe care i-o permite functia'.

"Dragii mei, la fel de multa nevoie de libertate si autonomie au si cei din Caracal, si cei din Arad, si cei din Odorheiu Secuiesc, si cei din Sfantul Gheorghe, si cei din Constanta, toti avem nevoie de libertatea de a ne lua deciziile la nivelul comunitatii noastre, iar din acest punct de vedere voi considera ca un obiectiv major al guvernului urmator este sa faca cea ce nu a facut din acest punct de vedere actualul guvern", le-a spus seful statului celor cateva mii de oameni, in majoritatea lor etnici maghiari, prezenti joi seara, la Miercurea Ciuc, la comemorarea revolutiei anticomuniste ungare din 1956.

De altfel, seful statului a mentionat, starnind aplauzele si amuzamentul celor prezenti, ca intelege foarte bine nevoia de libertate a fiecaruia, el insusi fiind un om care isi permite libertati dincolo de limitele functiei pe care o detine. "Eu insumi sunt un om care isi permite libertati dincolo de limita pe care mi-o permite functia. Inteleg foarte bine nevoia de libertate a fiecarui cetatean roman si va pot spune ca privesc egal la dreptul la libertate al romanilor, al cetatenilor romani de etnie maghiara, al italienilor, al sarbilor, al ucrainenilor, al tuturor celor 18 minoritati din Romania. Toti, in mod egal, majoritari si minoritari, avem dreptul sa ne pastram cultura, obiceiurile de care ne simtim legati", si-a continuat Basescu discursul prilejuit de comemorare a 52 de ani de la revolutia anticomunista din Ungaria.

Seful statului a mentionat ca a venit la Miercurea Ciuc, pentru a comemora, alaturi de etnicii maghiari, revolutia anticomunista din Ungaria, cea care a dat semnalul luptei impotriva comunismului din Europa de Est. "Am putea spune ca Revolutia anticomunista in statele din Europa de Est a inceput la 23 octombrie 1956, in Ungaria, si s-a terminat in decembrie 1989, in Romania", a spus Basescu.

Presedintele le-a spus celor cateva mii de oameni adunati in fata statuii comemorative Gloria Victis din fata Consulatului Ungariei din Miercurea Ciuc ca, atat Romania, cat si Ungaria, au fost legate de cei 45 de ani de comunism, iar cele doua natiuni vor fi legate, in mod egal, si de viitor, in cadrul Uniunii Europene. "Romani si maghiari ne proiectam viitorul in Europa unita, intr-o Europa prospera. Avem de lecuit cu atentie, cu grija, cu bunatate si intelepciune relele trecutului. Cel mai important lucru pentru a lecui ranile trecutului este sa privim la viitorul pe care il avem impreuna", a spus Basescu.

La randul sau, presedintele Republicii Ungare, Laszlo Solyom, aflat intr-o vizita privata de cateva zile in Romania si prezent la eveniment, a vorbit celor prezenti despre importanta zilei de 23 octombrie 1956, momentul declansarii revoltei anticomuniste la Budapesta si a reluat solicitatea facuta in luna februarie a anului trecut, in timpul vizitei in Romania, cand a cerut statului roman sa-i reabiliteze pe cei condamnati in urma revolutiei din Ungaria.
"Anul trecut am cerut ca statul roman sa-i reabiliteze pe cei condamnati in urma Revolutiei Ungare si sa asigure despagubiri pentru ei. Intrucat reabilitarea intarzie, repet aceasta solicitare. Timpul trece si din ce in ce mai putini pot fi reabilitati de justitia pamanteasca", a spus Laszlo Solyom.

Seful statului ungar a vorbit si despre crearea unei regiuni de dezvoltare in Tinutul Secuiesc, ca o solutie echitabila si reala pentru locuitorii acestei zone.

La finalul discursurilor, presedintele Basescu i-a oferit omologului sau, ca un simbol al importantei pe care Romania o acorda luptei anticomuniste, un exemplar al raportului prin care a fost condamat in Romania comunismul, ca un regim "ilegal si criminal".

La evenimentul din fata statuii Gloria Victis au participat cateva mii de oameni, unii purtand torte aprinse, altii steaguri ale Ungariei, printre acestia aflandu-se si Laszlo Tokes, Kelemen Hunor, dar si membri ai autoritatii locale,precum si episcopul ortodox al Harghitei si Covasnei, Iona Salajan. Inainte de discursurile sustinute de cei doi sefi de stat, in piata au fost intonate imnurile celor doua tari, in aplauze, iar la finalul alocutiunilor seful statului roman a fost salutat de garda de onoare.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu l-a primit, joi seara, pe omologul sau ungar Solyom Laszlo, in Palatul Administrativ din Miercurea Ciuc. Cei doi sefi de stat au purtat o scurta discutie, la inceputul careia seful statului roman i-a spus omologului sau maghiar ca Romania intelege importanta evenimentului care a avut loc la 23 octombrie 1956, dand exemplu raportul de condamnare a comunismului citit in Parlamentul Romaniei, in care au fost mentionate si victimele revolutiei ungare.

Presedintele Traian Basescu a fost intampinat, joi, la Miercurea Ciuc, de prefectul judetului Harghita, Constantin Strujan, de presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, si de primarul municipiului Raduly Robert, iar Garda de Onoare a intonat imnul de stat al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.