O reformare a Constitutiei Romaniei, care sa cristalizeze "o guvernare a poporului, de catre popor, in interesul poporului, nu doar al catorva indivizi privilegiati", trebuie inceputa cu dorinta de a asculta si lua in considerare toate opiniile, a declarat joi ambasadorul Nicholas Taubman.

In discursul de bilant rostit cu ocazia incheierii mandatului in Romania, ambasadorul SUA Nicholas Taubman a inistat asupra necesitatii modificarii legii fundamentale a statului roman.

Potrivit lui Nicholas Taubman, o constitutie modernizata ii va aduce mai usor laolalta "pe politicieni pentru implementarea reformelor, stabilirea prioritatilor si canalizarea resurselor necesare".

"Va fi astfel, conform unei cunoscute sintagme despre politica americana, o guvernare a poporului, de catre popor, in interesul poporului, nu doar al catorva indivizi privilegiati", a subliniat diplomatul american.

"Constitutia este inima unei democratii si esenta sistemului judiciar. Romani din toate partidele si din toate domeniile vietii sociale au vorbit despre nevoia de reformare a Constitutiei. Acest proces trebuie inceput cu dorinta de a asculta si lua in considerare toate opiniile si continuat cu cristalizarea acestora intr-un document viu care, cu acordul declarat al romanilor, sa poata fi schimbat de-a lungul anilor, pentru a veni in intampinarea nevoilor tarii si a cetatenilor sai", a spus Nicholas Taubman.

Toate cele trei puteri din stat - puterea executiva, legislativul si sistemul judiciar - trebuie sa aiba, potrivit oficialului american, puteri de contrabalansare pentru a evita ca una dintre dintre ele sa domine in lipsa consultarii sau consimtamantului celorlalte doua.

"Pentru noi, americanii, domnia legii si echilibrul puterilor s-au dovedit a fi reteta ideala. Cred ca aceasta reteta va da rezultate si in Romania", a sfatuit ambasadorul american autoritatile romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.