Republica Moldova se confrunta cu multe probleme in perspectiva europeana, dar are nevoie de sprijin, iar federalizarea nu reprezinta o solutie, chiar daca in unele state acest lucru a functionat, considera presedintele Traian Basescu.

El a declarat miercuri la Constanta ca, in cadrul ultimei reuniuni a Consiliului European, Romania a pledat pentru acordarea unei perspective europene certe pentru Republica Moldova, un stat care a ramas in penumbra vecinului sau mai mare de la rasarit, Ucraina.

"Am sustinut intotdeauna ca, din perspectiva europeana, Republica Moldova trebuie sa fie asociata pachetului Balcanilor de Vest. Demersul nostru se fundamenteaza pe istoria, cultura si limba comune statelor noastre, dar si pe evaluarea situatiei de fapt a Ucrainei, pentru care perspectiva europeana e mai complexa", a afirmat seful statului.

In ceea ce priveste conflictul transnistrean, seful statului considera ca federalizarea Republicii Moldova - prevazuta de planul Kozak respins de Chisinau in 2003 si reluata ca teza in ultima vreme in special de unele medii rusofile - nu este o solutie. "In acelasi timp, Republica Moldova este confruntata cu o serie intreaga de probleme derivate din reglementarea problematicii transnistrene. O noua solutie privind federalizarea nu este o optiune, iar aceasta nu poate fi si nu trebuie acceptata in primul rand de catre UE. Nu conceptul de federalizare in sine este contestat, el fiind aplicat cu succes in mai multe state europene partenere. Republica Moldova trebuie incurajata atat politic, dar si economic sa pastreze optiunea democratica si cea europeana", a precizat Basescu.

Presedintele a afirmat ca amanarea rezolvarii unor conflicte inghetate devine ingrijoratoare: "Cei 16 ani de la conflict moldo-transnistrean, conflict dupa care au fost introduse prezentele mecanisme de negociere si asigurare a pacii, s-au dovedit a fi doar un respiro pentru consolidarea unui stat ilegal cum este Transnistria si pentru cresterea potentialului sau de a supravietui in fata oricaror decizii internationale. Acest lucru trebuie sa ne ingrijoreze", a atras atentia seful statului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.