Compania Energetica Nationala nou infiintata nu este de folos nici tarii, nici consumatorilor si nici contribuabilului si va creea distorsiuni in piata de energie electrica, a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele IRE, Jean Constantinescu

Compania integrata nu este de folos nici tarii si nici contribuabilului - IRE

"Aceasta Companie Energetica Nationala nu este nici in folosul tarii, nici al consumatorilor si nici al contribuabilului, intrucat nu va putea face investitii semnificative si va creea distorsiuni in piata de energie electrica. Astfel, este foarte probabil ca pretul la electricitate sa creasca pentru populatie in viitor", a declarat miercuri pentru NewsIn presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu. Acesta a subliniat ca respectivele cresteri de preturi si incapacitatea companiei de a face investitii semnificative se vor vedea in timp.
Potrivit lui Jean Constantinescu, nicio intreprindere de stat nu a putut face pana acum investitii semnificative, cu exceptia Transelectrica.

Acesta a mai spus ca decizia Guvernului de a infiinta CEN prin Ordonanta de Urgenta este o atitudine lasa, fara responsabilitate, intrucat noua companie integrata este lasata in grija viitorului Guvern.
"Eu sper ca cineva sa opreasca punerea in aplicare a acestei Ordonante de Urgenta a Guvernului. Imi doresc ca ceea ce am zis, ca este rau, sa nu fie nici pe jumatate adevarat", a afirmat presedintele IRE.

Guvernul a aprobat miercuri prin Ordonanta de Urgenta infiintarea Companiei Energetice Nationale. Premierul a afirmat ca in sectorul energetic se petrec "mari transformari" si ca fara o companie puternica, care sa se poata finanta pentru a investi in proiecte de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, exista riscul ca o parte din societatile care produc energie electrica pe baza de carbune sa fie inchise.

Potrivit proiectului initiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica, acesta din urma trecand din portofoliul MEF in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in scopul constituirii companiei energetice nationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.