Presedintele Traian Basescu a lansat luni un apel statelor riverane Dunarii pentru initierea unui proces care sa confere spatiului dunarean o mai mare vizibilitate si sa valorifice potentialul fluviului, care trebuie sa devina "o coloana vertebrala a spatiului european".
Aflat la Bruxelles, la conferinta "Dunarea-Fluviu al viitorului european", la care au fost prezenti reprezentanti ai tuturor statelor pe al caror teritoriu trece fluviul, presedintele Basescu a lansat un apel un apel tuturor participantilor pentru initierea unui proces care sa confere "o vizibilitate mai mare pentru regiunea dunareana ca vector de integrare europeana".

"Sunt sigur ca vom avea sprijinul Comisiei in acest demers cu atat mai mult cu cat si gazdele noastre recomanda ca viitoarea Presedintie ungara a Consiliului UE sa introduca pe agenda de prioritati a Uniunii tematica cooperarii in regiunea dunareana", a spus Basescu, subliniind faptul ca Romania este pregatita sa contribuie la definirea acestui proces.

Seful statului roman a vorbit despre potentialul fluviului Dunarea, atat ca axa in cadrul coridorului Rin-Main-Dunare, care sa lege Marea Nordului, prin Portul Rotterdam si Marea Neagra, prin Portul Constanta, facilitand astfel un transport mai ieftin, mai sigur si ecologic, cat si de potentialul turistic, energietic, resursele de aprovizionare cu apa, agricultura, pescuitul si cooperarea regionala.
Basescu a sustinut ideea ca Dunarea sa devina "o coloana vertebala a spatiului european" ca axa Rin-Dunare dar ca, in paralel cu implicarea institutiilor comunitare, dezvoltarea transportului pe cai navigabile interioare depinde in mod direct de nivelul de angajare a oamenilor politici din statele membre si partenere.

Seful statului a subliniat importanta anului 2008 in dezvoltarea activitatii de transport pe Dunare, in contextul in care procesul de revizuire a Conventiei de la Belgrad privind regimul navigatiei pe Dunare este foarte aproape de finalizare, iar Comunitatea Europeana vrea sa fie parte a Comisiei Dunarii si stabileste o coordonare tot mai stransa cu Comisia Centrala de navigatie pe Rin. Pe de alta parte, in cea ce priveste transportul naval, destul de slab dezvoltat pe Dunare, numirea unui coordonator al axei fluviale Rin-Main-Dunare si includerea Dunarii in programul NAIADES al Uniunii Europene releva importanta cu care este privita dezvoltarea acestui tip de transport ca o alternativa competitiva la transportul rutier sau pe cale ferata. "Este mai ieftin, mai sigur si mai eficient din punctul de vedere al utilizarii resurselor energetice. Un aspect important este ca folosirea coridorului VII-Dunarea ca element de infrastructura deja existent presupune economisirea fondurilor publice, intrucat investitiile pe care le necesita intretinerea acestuia sunt scazute", a argumentat Basescu.

Presedintele nu a pierdut din vedere, in argumentatia sa, nici protectia mediului, ca un alt avantaj al acestei cai de navigatie si a subliniat si importanta conservarii Deltei Dunarii. "Acest lucru poate fi realizat doar prin cooperare, atat la nivel regional, intre Romania si Ucraina, cat si la nivel international, spre exemplu in cadrul Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea", a spus seful statului.
Basescu a aratat ca, asa cum Uniunea Europeana a dat dovada de viteza de reactie si pragmatism in adaptarea la noile provocari cu care se confrunta, a venit timpul ca Uniunea "sa se concentreze asupra unei strategii dedicate axei fluviale care o strabate, de la Marea Nordului la Marea Neagra".

Dupa discursul sustinut in fata reprezentantilor statelor pe ale caror teritorii trece fluviul Dunarea si alocutiunile altor invitati, printre care premierului Serbiei sau Comisarul European pentru politica regioanla, presedintele Traian Basescu a fost invitat de catre premirul landului Baden-Wurttemberg, Gunther Oettinger sa viziteze spatiul expozitional "Piata Dunarii". Aici fiecare dintre statele riverane Dunarii, dar si alte state interesate in dezvoltarea acestui fluviu, si-au amenajat standuri unde se puteau gasi preparate culinare traditionale, pliante cu obiective turistice ale respectivelor state, indeosebi pe cele din spatiul dunarean, obiecte traditionale, porturi populare si ansambluri muzicale. Seful statului a popsit, pe rand, condus de Oettinger, toate standurile, primind mici atentii specifice fiecarei regiuni reprezentate. La standul Romaniei, Basescu a ciocnit un pahar de vin romanesc cu premierul landului german, a oferit gazdei sale spre degustare salam de Sibiu si a glumit, aratand spre o tanara draguta si spunand-ui lui Oettinger: "Vedeti, nu toate lucrurile sunt rele in Romania!".

Basescu i-a aratat lui Oettinger si obiecte vechi apartinand Comisiei Dunarii, precum si o serie de medalii aniversare ale acestui for, si fotografii cu orase-port de pe Dunare, facute de-a lungul timpului. De la austrieci, seful statului a primit niste bomboane despre care acestia au spus, glumind, ca sunt "bune dupa bautura", aluzie la multitudinea de sortimente de bauturi puse, cu generozitate, la dispozitia participantilor la fiecare stand.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.