Senatorii au criticat luni prevederile ordonantei de urgenta prin care statul roman esaloneaza pe o periodada de aproximativ doi ani creantele, in valoare de 700 milioane de lei, pe care le are fata de magistratii care au obtinut in instanta hotarari definitive privind sporurile salariale, remarca NewsIn

Ordonanta de Guvern discutata luni de plenul Senatului prevede plata sumelor restante, in cuantum de 700 milioane de lei, catre magistratii care au obtinut hotarari judecatoresti irevocabile privind sporurile salariale. Platile aferente ar urma sa fie esalonate pe o perioada de 18 luni, se arata in motivatia Executivului.

Tonul criticilor a fost dat de reprezentantii PRM, prin vocea liderului acestui partid Corneliu Vadim Tudor. El a amendat Guvernul ca mentioneaza in expunerea de motive faptul ca hotararea Executivului nu ar avea impact asupra bugetului, in schimb majorarea salariilor profesorilor da. El a vorbit despre "moralitatea in politica" si despre "comportamentul domnului Tariceanu care este in stare sa aduca in fata CCR propriii ministri". "Cer, dincolo de substanta acestui vot, plecarea acestui Executiv care pe ce pune mana se alege praful", a spus Corneliu Vadim Tudor.

Senatorul PNL Norica Nicolai a explicat ca ordonanta de Guvern nu instituie o majorare salariala, ci este o incercare a statului de a face fata creantelor pe care judecatorii le pretind. Ea a aratat ca, prin legea bugetului, o serie de sporuri sunt anulate, ca urmare magistratii au dat in judecata Executivul si au obtinut hotarari prin care li se confereau aceste sporuri. "In cadrul unui recurs in interesul legii, magistratii au primit un spor de suprasolicitare neuropsihica egal cu 50% din venitul brut. Astfel s-a ajuns, printr-o succesiune de hotarari judecatoresti, ca o serie de magistrati sa beneficieze intr-un cuantum total de circa 600 de milioane drepturi salariale restante", a spus senatorul liberal.

"Nu este neconstitutional, nelegal, dar este profund imoral ca judecatorii sa hotarasca contestatiile salariale ale judecatorilor. (...) Fiecare stat pe cine gadila material? Judecatorii, procurorii, politistii, finantistii de care are nevoie", a afirmat si senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

La randul sau, senatorul PSD Alexandru Atanasiu a criticat faptul ca fostul ministrul al Justitiei Valeriu Stoica "a introdus o perversiune in acest sistem" si, pentru "a imbuna" magistratii, au fost acordate sporuri salariale in plus fata de indemnizatii.
"De aici a aparut acest proces judiciar multiplicat cu toti magistratii, care au dat in judecata Guvernul, care, prin legi succesive ale bugetului a suspendat plata acestor sporuri", a declarat Athanasiu. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, le-a amintit colegilor ca sporurile salariale pe care magistratii le revendica au fost aprobate de Parlament, iar legislativul nu se poate deroba de la raspunderea pe care o are.

Ordonanta de Guvern a fost adoptata cu 46 de voturi pentru, 13 impotriva si 4 abtineri. Senatul este prima Camera sesizata in acest caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.